Мирко Станић / - СДП
17/05/2022 u 12:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станић: Помоћи домаћим произвођачима воде

Производња воде је и до сада била на самој ивици рентабилности, прије свега због огромне и често нелојалне конкуренције из региона, каже члан Предсједништва СДП-а

Позивамо Владу Црне Горе да у разговору са домаћим произвођачима воде нађе рјешење које ће заштитити црногорске произвођаче кад је у питању увођење нове акцизе на пластичну амбалажу. Производња воде је и до сада била на самој ивици рентабилности, прије свега због огромне и често нелојалне конкуренције из региона, каже Мирко Станић, члан Предсједништва СДП-а.

- Једно од кључних питања за будућност црногорске економије је повећање домаће производње и смањене огромног трговинског дефицита који наша земља има. Скоро шест пута више робе увозимо, него што извозимо, тако да се из Црне Горе одливају милијарде еура сваке године. Управо за увоз воде смо потрошили скоро 100 милиона еура у протеклих 10 година, иако су наша водоизворишта међу најквалитетнијим у Европи, а у држави ради седам модерних фабрика које имају и огроман извозни потенцијал - каже Станић.

Истиче да до сада држава није показала прави однос према њима, као што није ни према низу других производних дјелатности, али од нове владе СДП очекује да ову наопаку праксу промијени и приоритет да домаћим произвођачима.

- Па уколико већ морамо да увозимо компјутере, нафту или тропско воће, нема никакве потребе да дајемо милионе за воду и при томе дадатно опорезујемо домаће произвођаче. Због тога ћемо и даље снажно инсистирати на подршци домаћим произвођачима воде, али и прехрамбеним произвођачима јер за увоз хране трошимо скоро 500 милиона еура годишње - навео је Станић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:23