Stanišić / - PZP
01/12/2022 u 13:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stanišić: Tehnička Vlada ne smije odlučivati o budućnosti Aerodroma CG

On je naveo i da je prethodno predloženi koncesioni model bio relativno loš po državu, jer nije davao odgovore na strateška pitanja razvoja crnogorskog avio-saobraćaja

Vlada u tehničkom mandatu ne smije da odlučuje o davanju Aerodroma Crne Gore (ACG) pod koncesiju, saopštio je predsjednik mladih Pokreta za promjene (PzP), Boban Stanišić.

- Vlada koja ima podršku 12 poslanika nema legitimitet da odlučuje o ovako važnom pitanju, rekao je Stanišić koji je i član Predsjedništva PzP-a.

On je podsjetio da je članom osam Zakona o koncesijama propisano da su koncesije koje se daju na rok do 30 godina u nadležnosti Vlade, odnosno opštine.

Stanišić je naveo i da je prethodno predloženi koncesioni model bio relativno loš po državu, jer nije davao odgovore na strateška pitanja razvoja crnogorskog avio-saobraćaja.

- Davanje Aerodroma pod koncesiju je izuzetno kompleksno pitanje i zahtijeva ozbiljnu analizu svih parametara i indikatora koji će pokazati da li je bolje da se država zaduži i investira u nove terminale ili davanje u dugogodišnji zakup, ocijenio je Stanišić.

On smatra i da je neophodno da ministar kapitalnih investicija informiše javnost da li je rađena nova studija opravdanosti.

- Prethodna analiza, koju je radila konsultantska kuća Dean Capital Strategies iz Beča, nije mjerodavna, jer se radi o firmi koja je u trenutku izrade analize imala samo jednog stalno zaposlenog, i poslovala sa značajnim gubitkom i vlasnički je povezana sa propalim projektom za proizvodnju piva, poručio je Stanišić.

On je premijera Dritana Abazovića podsjetio da je 2018. godine bio protiv davanja Aerodroma pod koncesiju i da je tada optuživao ministre Demokratske partije socijalista (DPS) i Bošnjačke stranke (BS) da su umiješani u koruptivne radnje u cilju sproveđenja procesa do kraja.

- Upravo zbog mogućnosti korupcije, ovako hendikepirana Vlada ne smije da donosi ovako velike odluke, već ovaj proces mora da sačeka neku stabilniju izvršnu vlast, koja bi odluku donijela u korist građana Crne Gore, rekao je Stanišić.

On je dodao da od Abazovića traže odgovore šta je uticalo da se njegov stav po toj temi promijeni u potpunosti i da li on ima favorizovane koncesionare, kao pojedini njegovi koalicioni partneri.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:25