/ Фото: Архива
29/07/2021 u 10:53 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стечајна управа Солане тужи Владу

Како је Дану казао стечајни управник Солане Жарко Остојић, тужиће их због одлуке Савјета за приватизацију да не претвори право коришћења у право својине улцињском предузећу

Стечајни управник Солане Жарко Остојић поднијеће тужбе Управном и Привредном суду због одлуке Савјета за приватизацију да не претвори право коришћења у право својине улцињском предузећу, односно да је имовина Солане државна својина, пишу Дневне новине Дан. 

– Тужба Управном суду биће поднијета из разлога што је то управни акт и тужбом ћемо тражити да се одлука преиспита, а онда и поништи или врати на поновно одлучивање. Привредном суду ће бити поднијета тужба за утврђивање права својине. Привредни суд, наравно, може и да одбаци нашу тужбу. Ако суд утврди да то није имовина Солане, предузеће остаје без стечајне масе и стечај се закључује – изјавио је Остојић "Дану".

Савјет за приватизацију је прошле седмице донио одлуку да је земљиште Солане државно власништво, након чега су и акционари тог предузећа најавили да ће поднијети тужбу и тражити одштету од 200 милиона.

У одлуци Савјета је наведено да је друштвени капитал Солане у погледу некретнина, земљишта и објеката, приликом приватизације износио 2,14 милиона, те да није обухватао земљиште површине 14,5 милиона квадрата. Такође су навели да прометовани износ хартије од вриједности Солане од преко два милиона одговара само тржишној вриједности некретнина, а не одговара вриједности 14,5 милиона земљишта чија је вриједност процијењена на 157,5 милиона.

Остојић је казао да цифре из одлуке Савјета не коренспондирају са стварним стањем.

– Апсолутно је нетачно да је капитал друштва био 2,14 милиона и да је промет на берзи био два милиона. Све друштвене фирме које су биле прије приватизације оне су и у стечајном поступку продате у статусима коришћења. Неке цифре које су наведене у одлуци не коренспондирају са стварним стањем. У програму привредног реструктурирања, првог реструктурирања приватизације привреде ЦГ, децидно стоји да је земљиште Солане ушло у приватизацију, да су на име тог капитала емитоване акције. Шта је био извор података Савјету, није ми јасно, тај програм су добили од мене, са билансима, изводима о трговини на берзи и свим потребним подацима – саопштио је Остојић.

Истакао је да ће наредних дана подићи одлуку Савјета за приватизацију, те да ће убрзо поднијети тужбе, јер му је то обавеза као стечајном управнику да заштити имовину Солане.

Савјет за приватизацију је одлуку о захтјеву власника Солане донио након десет година.

Већински власник Солане је Еурофонд, а међу великим бројем мањинских акционара је и бизнисмен Веселин Баровић. Еурофонд и мањински акционари су раније најавили подношење тужбе којом ће тражити 200 милиона одштете.

Стечај у Солани је уведен 2005. године, а банкрот проглашен 2011. године. Од тада је стечајна управа продавала право коришћења над имовином, али се нико није јавио на бројним огласима. На првом огласу имовина је продавана за 257 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 02:22