/ - Александар Стијовић 
17/11/2021 u 20:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стијовић: Претприступни фондови важни за припрему пољопривредних произвођача

Наводи се да се на састанку разговарало о изазовима регионалне сарадње, напретку ЕУ интеграција и унапређењу сарадње

Претприступни фондови веома су важни за припрему пољопривредних произвођача и институција за Европску унију (ЕУ), казао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић, додајући да је пред њима јасан циљ пуноправног чланства у ЕУ.

Из Министарства је саопштено да је Стијовић данас у Тирани учествовао на годишњем састанку министара пољопривреде Југоисточне Европе, под заједничким покровитељством Министарства пољопривреде и руралног развоја Албаније и Сталне радне групе за регионални рурални развој у Југоисточној Европи.

Наводи се да се на састанку разговарало о изазовима регионалне сарадње, напретку ЕУ интеграција и унапређењу сарадње и интеграцијама у области пољопривреде и руралног развоја Западног Балкана.

- Министри пољопривреде земаља Југоисточне Европе и шефови делегација разговарали су о будућим плановима развоја пољопривреде и руралном развоју у региону и размотрили процес регионалне сарадње у секторима- каже се у саопштењу.

Из Министарства су казали да је фокус састанка био на разматрајну процеса и досадашњих достигнућа у интегерацији земаља Западног Балкана у ЕУ у погледу перспективе за развој пољопривреде и руралног развоја.

Како је саопштено, потврђена је снажна опредијељеност према регионалној сарадњи и ЕУ интеграцијама.

- Наглашена је потреба веће политичке и економске подршке ЕУ партнера у циљу конкретних активности које би стабилизовале и убрзале претприступни процес- додаје се у саопштењу.

Из Министарства су навели да је потврђена заједничка опредијељеност ка имплементацији Декларације о Зеленој агенди за Западни Балкан, која је потписана у Софији прошле године.

- Стијовић је истакао да су претприступни фондови веома важни за припрему пољопривредних произвођача и институција за ЕУ, истакавши да је пред нама јасан циљ, а то је пуноправно чланство у ЕУ- наводи се у саопштењу.

Стијовић је поручио да вјерује да ће IPARD III донијети нове инвестиције и нове технологије.

Он је рекао да је циљ програма наставак реструктурирања и модернизације пољопривредног и прерађивачког сектора, са стварањем конкурентних пољопривредних газдинстава и прерађивачког сектора, који ц́е бити спремни за придруживање ЕУ и коришц́ење фондова ЕУ.

Из Министарства су подсјетили да је Министарство пољопривреде и руралног развоја Албаније, након пресједавања Србије, овог мјесеца преузело пресједавање SWG Скупштином.

- Осим представника министарстава земаља Западног Балкана на конференцији су учествовали представници Европске Комисије, министри и представници министарстава пољопривреде земаља чланица ЕУ, Њемачке , Мађарске, Чешке, Словеније и Хрватске, као и представници међуанродних организација попут ГИЗ и ФАО-а- наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:14