/ - Фото: Влада ЦГ
20/04/2022 u 15:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стијовић са представницима 14 сјеверних општина и тимом ИФАДА

Министар Стијовић је нагласио да нови пројекат службеног назива “Гора пројекат” додатно има за циљ даље унапређење руралне инфраструктуре

Министар Стијовић са представницима 14 сјеверних општина и тимом ИФАДА: Најава новог пројекта адаптације на климатске промјене и отпорност у црногорским планинским подручјима

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде угостило је мултидисциплинарни тим који предводи државни директор ИФАД-а (Међународни фонд за развој пољопривреде) гдје је представљен пројекат адаптације на климатске промјене и отпорност у црногорским планинским подручјима.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде мр Александар Стијовић  је током данашње конференције на којој су присуствовали представници 14 сјеверних општина и представници тима ИФАДА у Црној Гори, пресједавао расправом на тему динамике развоја и промоције развоја кластера за одржив живот у планинским подручјима у Црној Гори.

Представници Општина су истакли квалитет РЦТП-а и поздравили ову прилику за унапређење, истичуц́и потребу за рјешавањем горуц́ег питања климатских промјена у планинским подручјима Црне Горе. Мисија ц́е сада посјетити 14 општина како би се састала са локалним произвођачима и другим заинтересованим странама.

Истакнуто је да ће представници ИФАДА предложити рјешења за прецизно мапирање приоритета климатске адаптације за руралну инфраструктуру и локални пејзаж и суфинансирати повезане приоритете улагања.

Нови пројекат ц́е унаприједити резултате Пројекта Развоја кластера и трансформације руралних подруцја (РЦТП) (2017-2023), који је први пројекат који је суфинансирао ИФАД у Црној Гори. РЦТП је подржао ланце вриједности млијека, меса, малине и сјеменског кромпира у 7 сјеверних општина Црне Горе (Никшиц́, Шавник, Жабљак, Мојковац, Бијело Поље, Беране и Петњица). Пројекат је успјешно повец́ао отпорност на климатске промене најугроженијих руралних актера у овим областима, достигавши преко 20.000 корисника, са посебним нагласком на жене и младе. Пројекат Гора ц́е проширити РЦТП у додатних 7 општина Колашин, Андријевица, Плав, Гусиње, Рожаје, Пљевља и Плужине.

Министар Стијовић је нагласио да нови пројекат службеног назива “Гора пројекат” додатно има за циљ даље унапређење руралне инфраструктуре ( асфалтирања сеоских путева и изградње водовода) али и решавање проблема катуна са инфраструктуром на сјеверу државе као и компоненту борбе против појаве шумских пожара. Напоменуо је да је већ потписано само у овој години кроз ИФАД пројекат само у руралној инфраструктури асфалтирање готово 60 км пута у 7 општина у сеоском подручјима и да овај, као и нови Гора пројекат представљају један од одличних примјера који су креирани са циљем развоја руралног подручја и подизања квалитета живота локалног становништава.

Са обзиром да су већ обезбеђена донаторска и национална средства у износу од око 20 милиона еура и да се ради на обезбеђењу додатних средстава, овај пројекат је већ препознат  од изузетног  значаја за сјевер Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:33