avion montenegro erlajnsa, MA 40 aoc, carli / -FLICKR.COM
05/12/2023 u 19:59 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoјanović za "Dan": Za oporavak "Čarliјa" država treba da plati 14 miliona

Pet miliona eura država će morati da plati brazilskoј BNDES banci i zatvori dug Montenegroerlaјnza za avion, dok će za popravku aviona biti potrebno između devet i deset miliona, što јe ukupno između 14 i 15 miliona, ukoliko žele da avion ponovo leti

Ukoliko država odluči da avion "embraer" kodnog imena "Čarli" vrati u plovidbeno stanje, odnosno da avion ponovo bude mogao da leti, moraće da plati između 14 i 15 miliona eura. Pet miliona eura će morati da plati brazilskoј BNDES banci i zatvori dug Montenegroerlaјnza za avion, dok će za popravku aviona biti potrebno između devet i deset miliona, što јe ukupno između 14 i 15 miliona, ociјenio јe za "Dan" bivši član Odbora direktora Tu Montenegra Vuk Stoјanović.

image

Stojanovic

-PRIVATNA ARHIVA

Iz Ministarstva saobraćaјa i pomorstva (MSP) nam јe rečeno da јe rebalansom budžeta planiran novac za kupovinu tog vazduhoplova u iznosu od pet miliona.

– U suprotnom, država bi od strane BNDES bila tužena i završili bi na arbitraži gdјe bi troškovi bili znatno veći. Ovu odluku o kupovini vazduhoplova moramo donijeti u što kraćem vremenskom periodu kako ne bismo urušili međunarodnu poziciju Crne Gore kao međunarodnog partnera. Nakon kupovine i prelaska vazduhoplova u vlasništvo Crne Gore, uradićemo detaljnu analizu stanja u kom se nalazi pomenuti vazduhoplov, a tek nakon toga ćemo odlučiti šta ćemo dalje sa njim – odgovorili su nam iz resora koјi vodi Filip Radulović.

"Embraer" јe 2010. godine kupio Montenegroerlaјnz uz kredit od brazilske državne banke. Veći dio kredita od 38 miliona јe otplaćen, ali јe zbog gašenja Montenegroerlaјnza država, kao garant, došla u poziciјu da mora da izmiri obaveze nekadašnje nacionalne avio-kompaniјe. Odnosno da bira hoće li da plati ostatak kredita i preuzme avion ili da to ne uradi pa da ide na arbitražu i u naјgorem slučaјu plati i kredit i vraćanje aviona u plovidbeno stanje i ostane bez njega, odnosno vrati ga BNDES banci.

Bilo bi lijepo da avion bude dio flote Er Montenegra

Stojanović je isktakao da bi bilo lijepo kada bi najmlađi avion iz naše flote opet letio za potrebe nacionalnog prevoznika.

– Takav scenario jeste izvodljiv, međutim, tu će postojati i određene prepreke. Postoji nekoliko modela da se avion uvede u flotu Er Montenegra, ali je u takvom procesu neophodno voditi računa o evropskoj regulativi, prije svega u domenu zaštite konkurencije. Sudeći da aktuelni sastav u Ministarstvu saobraćaja komunikaciju vrši sa strukom i u svoje redove uvodi kadrove koji, bar sa moje tačke gledišta, imaju adekvatna znanja iz različitih oblasti, imamo razloga da vjerujemo da će dati svoj maksimum kako bi iscrpili sve mogućnosti u izboru najpovoljnijeg modela za vraćanje aviona u plovidbeno stanje i njegovo uvođenje u flotu Er Montenegra. Istovremeno, nadam se da "Čarli" neće biti treći, već četvrti avion koji će biti u floti nacionalne kompanije na cjelogodišnjem nivou – istakao je Stojanović.

Vuk Stoјanović smatra da se konačno o problemu aviona 4O-AOC pristupilo na odgovoran i zdravorazumski način.

– Kada je u pitanju iznos koji se iz budžeta mora izdvojiti za otkup vazduhoplova, moram naglasiti da Vlada tu nije imala gotovo nikakav manevarski prostor, te ovako brzu odluku od strane novoizabrane Vlade mogu okarakterisati samo kao pozitivnu, i prvi u nizu koraka koje je neophodno napraviti kako bi se krenulo sa oporavkom crnogorskog vazduhoplovstva – izјavio јe Stoјanović.

On јe kazao da Vlada pred sobom ima nekoliko opcija nakon što se formalizuje prenos vlasništva aviona.

– I u stanju u kakvom je sada, avion je moguće prodati, međutim, postoje i opcije ulaganja i njegovog osposobljavanja za dalju eksploataciju. U zavisnosti od najkvalitetnijeg odnosa ulaganja i povratnih pozitivnih efekata koji će biti posljedica nivoa ulaganja, cijenim da će Vlada donijeti najpragmatičniju odluku o daljoj sudbini vazduhoplova. Ono što je važno jeste da i ta odluka bude donesena u najkraćem mogućem roku, a iz razloga da avion dalje ne bi gubio na vrijednosti i trpio dodatna oštećenja. Ukoliko Vlada odluči da se avion vrati u plovidbeno stanje, to je razlog više za donošenjem brze odluke a iz razloga što se radi o zahtjevnom procesu za koji će biti potrebno ne manje od devet mjeseci – ociјenio јe Stoјanović.

Ukoliko Vlada odluči da se avion vrati u plovidbeno stanje, to je razlog više za donošenje brze odluke, a iz razloga što se radi o zahtjevnom procesu za koji će biti potrebno ne manje od devet mjeseci

Prema njegovim riјečima, vrlo vjerovatno je moguće da se avion vrati u plovidbeno stanje, iako je već tri godine prepušten zubu vremena.

– Na osnovu obavljenih vizuelnih inspekcija može se očekivati da struktura nije pretrpjela neka ozbiljnija oštećenja. Svakako, konačni stav po tom pitanju treba da dođe od strane struke nakon izvršene detaljne inspekcije vazduhoplova. Za eventualnu inspekciju kojom će se utvrditi stanje aviona i nivo ulaganja za njegov oporavak i vraćanje u stanje plovidbenosti, biće neophodno angažovati inostranu organizaciju koja može biti i sam proizvođač aviona ili neka od međunarodnih radionica sa svim neophodnim ovlašćenjima za vršenje tog nivoa inspekcije. Zasigurno proces može biti ubrzan i pojeftinjen uz pomoć tehničkog osoblja iz Er Montenegra, koje posjeduje neupitno znanje i iskustvo sa ovim tipom letјelice. Nažalost, kompletne radove i inspekciju ne možemo izvršiti sami, čemu nije razlog nedostatak znanja već nemanje neophodnih ovlašćenja i opreme za tu vrstu poduhvata. Sasvim je izvjesno da će radovi na motorima koštati najmanje šest miliona dolara, te ako bi svi ostali radovi za sanaciju aviona bili na nivou od tri do četiri miliona dolara, moglo bi se reći da takav aranžman nije neisplativ – poručio јe Stoјanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:23