Vladan Drašković / -MIćKO VUJISIć
24/01/2023 u 16:52 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sudu nije sporan izbor Draškovića

Knežević je sporila izbor Draškovića ističući da on nije ispunio uslove konkursa jer je bio zaposlen u kompaniji LSG Lufthanza, koja je kćerka firma njemačke avio-kompanije, ali čiji je primarni opseg djelovanja ketering a ne avio-prevoz

Osnovni sud u Podgorici odbacio je tužbu kojom je bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević tražila da se poništi konkurs o izboru aktuelnog izvršnog direktora Vladana Draškovića na mjesto pomoćnika komercijalnog direktora.

Drašković je nedavno imenovan za izvršnog direktora, a prije toga je bio komercijalni direktor.

Knežević je sporila izbor Draškovića ističući da on nije ispunio uslove konkursa jer je bio zaposlen u kompaniji LSG Lufthanza, koja je kćerka firma njemačke avio-kompanije, ali čiji je primarni opseg djelovanja ketering a ne avio-prevoz.

Takođe na sajtu te kompanije piše da su lideri u kvalitetu i tehnologiji u avio-ugostiteljstvu i srodnim tržištima.

Kako stoji u obrazloženju presude, u koju je "Dan" imao uvid, prema stanovištu suda, odluka o izboru Draškovića od 11.11.2021. godine je zakonita jer je Drašković ispunio uslove konkursa, a i diskreciono je ovlašćenje poslodavca da izabere između kandidata koji ispunjavaju uslove.

– Tužilja je u toku postupka sporila dokumentaciju koju je Drašković dostavio uz prijavu na oglas, navodeći da u dosijeu ne postoje dokazi da je bio generalni menadžer kompanije Lufthanza, da ID kartica Lufthanza grupe nije dokaz o radnom angažmanu u Rusiji, kao i da fotokopija boravišne dozvole nije dokaz o radu u Lufthanzi... Naime, iz provedenih dokaza utvrđeno je da je Drašković uz prijavu dostavio i radnu biografiju (CV) iz kojeg proizilazi da je obavljao poslove generalnog menadžera u LSG Lufthanza servis holding u Njemačkoj i Nigeriji (Frankfurt i Lagos), Lufthanza Servis Holding Rusija i Lufthanza servis holding Letonija (Riga) – piše u obrazloženju.

image
BILJANA KNEZEVIC, SAVJETNIK DIREKTORA AERODROMA CG, AERODROMI CG, TUZBA PROTIV IMENOVANJA PETRA RADULOVICA U ACG-IVAN PETROVIC-IPE

Knežević najavljuje žalbu

Knežević je nakon presude istakla da je i sam Drašković pred sudom izjavio da je bio zaposlen u LSG Lufthanza servis, te da ne postoji nijedan dokaz u dokumentaciji da je bio generalni menadžer kompanije Lufthanza.

– Razumijem da je teško ljudima van branše da naprave razliku između dvije kompanije, ali ja sam se potrudila i prezentovala te razlike, što je u potpunosti sud zanemario, navodeći u presudi da Drašković ima međunarodno iskustvo u jednoj od vodećih avio-kompanija, što nije tačno. Takođe je neuobičajeno da je sud za moju inostranu dokumentaciju tražio zvanične prevode sa notarskom ovjerom, a Draškovićeva je uredno prihvaćena iako je na ruskom i njemačkom jeziku i to za kompaniju Aeromil a ne za Lufthanzu. Narednih dana ću predati žalbu Višem sudu jer je kristalno jasno da odluka o zaposlenju Draškovića nije ispravna – navela je Knežević.

Sud navodi i daje, osim ovih dostavljenih dokumenata, Drašković dostavio i dokaze o visokom obrazovanju.

– Po mišljenju suda svi dokazi predstavljaju relevantne dokaze njegovog radnog angažmana, jer su izdati vezano za radno mjesto koje se obavlja. U ovom dijelu, sud posebno ukazuje da je oglasom tražen uslov od pet godina radnog iskustva na rukovodećim funkcijama, a izabrani kandidat je dostavio potvrdu da je bio izvršni direktor fabrike vode "Lipovo" u periodu od januara 2007. do marta 2013. godine, odnosno preko šest godina. Dakle kod prednje navedenog, jasno je da izabrani kandidat ispunjava uslove oglasa i samo na osnovu ove potvrde, a ostala dokumenta samo dodatno ukazuju na radni angažman pa sve i kad ne bi postojao nijedan ovakav dokument (a postoji i validan je) izabrani kandidat bi ispunjavao uslove oglasa – navodi se u obrazloženju sudije Mladena Bulatovića.

Drašković je nakon presude za "Dan" istakao da podržava provjere svih radnih biografija, a posebno onih koje dolaze sa stvarnim ili navodnim međunarodnim referencama.

– Prijatnije je ukoliko su takve inicijative ispraćene dobrim namjerama i pristojnošću u izvedbi, ali i one druge svakako treba da dobiju jednak tretman i zasluženu pažnju – kazao je Drašković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:49