Ilustracija / - FOTO: PEXELS
31/07/2023 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suficit za šest mjeseci 179,3 miliona

Prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeni su u iznosu od 131,6 miliona eura i veći su u odnosu na planirane 30,2 miliona ili 29,7 odsto, dok su u odnosu na uporedni period prošle godine veći 56,4 miliona ili 75 odsto

U prvih šest mjeseci je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit budžeta u iznosu od 179,3 miliona eura, ili 2,7 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su najnoviji podaci Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su saopštili da je u junu budžetski suficit iznosio 59 miliona eura.

Prema podacima Ministarstva, prihodi budžeta su u periodu januar – jun iznosili 1,24 milijarde eura, ili 20 odsto procijenjenog BDP-a i veći su 231,1 milion ili 23 odsto u odnosu na planirane, dok su u odnosu na uporedni period prošle godine veći 322 miliona ili 35,2 odsto.

- U posmatranom periodu, zabilježen je rast gotovo svih kategorija prihoda budžeta. Najznačajnija pozitivna odstupanja zabilježena su kod ostalih prihoda, prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV), prihoda po osnovu poreza na dobit pravnih lica, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i donacija i transfera, navodi se u danas objavljenom izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za period januar-jun.

Prihodi po osnovu PDV-a do kraja juna naplaćeni su u iznosu od 475,6 miliona eura, što je 40,3 miliona ili 9,3 odsto više u odnosu na planirane i 74,5 miliona ili 18,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica naplaćeni su u iznosu od 131,6 miliona eura i veći su u odnosu na planirane 30,2 miliona ili 29,7 odsto, dok su u odnosu na uporedni period prošle godine veći 56,4 miliona ili 75 odsto.

- Značajan rast ove kategorije prihoda u odnosu na prethodnu godinu rezultat je prevashodno rasta ekonomske aktivnosti i ostvarenih rezulata privrednih subjekata u prethodnoj godini, poboljšanja poreske discipline, kao i implementacije progresivne stope oporezivanja dobiti, objasnili su iz Ministarstva.

Ostali prihodi u posmatranom periodu iznosili su 112,8 miliona eura, što je 64,5 miliona više u odnosu na planirane, dok su u odnosu na posmatrani period prethodne godine veći 100 miliona.

- U okviru ove kategorije prihoda, najznačajniji priliv ostvaren je usljed prekida hedžing aranžmana iz 2021. godine koji je, zaključno sa junom, iznosio oko 60 miliona eura, i prenosa sredstava naplaćenih u okviru implementacije projekta ekonomskog državljanstva u iznosu od 34 miliona, precizirali su iz Ministarstva.

Kategorija doprinosa nastavlja kontinuirani rast za obavezno socijalno osiguranje i u junu, a ostvareni su na nivou od 241,4 miliona eura, što je 43,6 miliona ili 22 odsto više u odnosu na planirane, odnosno 48,8 miliona ili 25,3 odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine.

- Bolja naplata kategorije doprinosa rezultat je efekata implementacije Zakona o reprogramu poreskog potraživanja, ali i uvećane osnove za obračun doprinosa usljed povećanja koeficijenata za zarade zaposlenih u javnom sektoru, navodi se u dokumentu Ministarstva.

U navedenom periodu, značajan rast zabilježen je i kod kategorije donacije i transferi, koji su ostvareni u iznosu od 44,2 miliona eura, što je u odnosu na plan veće 21,7 miliona i 31,1 milion u odnosu na uporedni period prošle godine.

- Rast navedene kategorije prevashodno je rezultat izvršene uplate sredstava od Evropske unije (EU), a po osnovu direktne budžetske podrške za energetsku efikasnost. Navedena sredstva, shodno finansijskom sporazumu, predstavljaju nenamjenska sredstva koja se mogu koristiti za finansiranje budžetskih potreba, dodaje se u dokumentu.

Prihodi od akciza do kraja juna ostvareni su u iznosu od 136,7 miliona eura i veći su u odnosu na planirane i u odnosu na isti period prošle godine.

Ova kategorija prihoda bilježi rast prevashodno usljed prestanka implementacije Odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, a značajan doprinos rastu akciza zabilježen je u posmatranom periodu i kod akcize na duvan i duvanske proizvode.

Najveći doprinos rastu akciza za šest mjeseci ove godine zabilježen je kod akcize na duvan i duvanske proizvode, u iznosu 43,7 miliona eura, i akcize na mineralna ulja i njihove derivate, u iznosu 75,1 milion eura.

Sa druge strane, prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica ostvareni su u iznosu od 25,4 miliona eura, što je manje u odnosu na plan i u odnosu na isti period prethodne godine.

Umanjenje ove kategorije prihoda u odnosu na isti period prošle godine prvenstveno je rezultat značajnog uvećanja procenta ustupanja prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica opštinama, shodno Zakonu o izmjenama i dopuni zakona o finansiranju lokalne samouprave koji je stupio na snagu u avgustu prošle godine.

Izdaci budžeta za period januar-jun ove godine iznosili su 1,07 milijardi eura ili 17,3 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su 116,4 miliona ili 9,8 odsto, dok su u odnosu na isti period prošle godine veći 92,1 milion ili 9,4 odsto.

U strukturi ukupne potrošnje, tekući budžet izvršen je na nivou od 1,03 milijarde eura, dok je kapitalni budžet izvršen na nivou od 36,7 miliona eura.

Posmatrajući glavne kategorije potrošnje, tekući izdaci, u navedenom periodu, realizovani su u iznosu od 473,7 miliona i u odnosu na planirane manji su 24,3 miliona ili 4,9 odsto, dok su u odnosu na isti period prošle godine veći 74,4 miliona ili 18,6 odsto.

- U okviru ove kategorije izdataka, najznačajnija izdvajanja su u okviru izdatka bruto zarade i doprinosi na teret poslodavca u iznosu od 314,6 miliona eura, što je u odnosu na plan veće 10,8 miliona i 49,6 miliona u odnosu na uporedni period prošle godine i koje su realizovane u skladu sa važećim zakonskim propisima i stvarnom obračunu zarada, dodaje se u dokumentu.

Transferi za socijalnu zaštitu do kraja juna ostvareni su u iznosu od 391,9 miliona eura i veći su u odnosu na planirane 3,9 miliona ili jedan odsto, dok su u odnosu na isti period prošle godine veći 95,1 milion ili 32 odsto, što je dominantno rezultat većeg izvršenja po osnovu prava iz oblasti socijalne zaštite.

Za period januar-jun ove godine, kapitalni budžet ostvaren je u iznosu od 36,7 miliona eura, što predstavlja izvršenje 39 odsto plana.

Rashodi su u junu iznosili 193,4 miliona eura i manji su u odnosu na plan 1,1 milion ili 0,6 odsto, a veći su 5,1 milion ili 2,7 odsto u odnosu na jun prošle godine.

Rashodi u kapitalnom budžetu u junu su ostvareni u iznosu od deset miliona eura, odnosno 63 odsto plana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:53