/ - POD LUPOM POSLOVI TAMULARIJA (FOTO: SHIFTNEWS)
17/05/2023 u 18:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sumnjivi troškovi malteških investitora u CG: Na hotele i kancelarije potrošili oko 130.000 eura

Kompanija „Vitals Global Heltker” (VGH) i ranija Vlada Crne Gore 2016. godine su sklopili memorandum kao osnovu za pregovore o preuzimanju crnogorskih bolnica na period od 30 godina

Troškovi predstavnika kompanije "Vitals Global Heltker” (VGH) u Crnoj Gori u vremenu kada su pregovarali o koncesiji za preuzimanje crnogorskih bolnica pod lupom su medija na Malti. Otkriveno je da su 2016. godine potrošili na hotele i kancelarije oko 130.000 eura, a zabilježeni su i drugi troškovi.

Kompanija „Vitals Global Heltker” (VGH) i ranija Vlada Crne Gore 2016. godine su sklopili memorandum kao osnovu za pregovore o preuzimanju crnogorskih bolnica na period od 30 godina. Sporazum sa VGH u ime crnogorske strane potpisao je bivši ministar zdravlja Budimir Šegrt, piše rtcg portal.

Preko 22.000 transakcija između oktobra 2015. i januara 2020. godine, dobijenih od Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) i podijeljenih sa partnerima na Malti – "The Shift" i "The Times of Malta" pokazuju da su investitori plaćali jedni drugima milione za konsultantske usluge, kao i za lične troškove, uključujući podizanje novca na bankomatima, luksuzne automobile, putne i kućne troškove.

Evidencija čak pokazuje kako su obavljana plaćanja za privatne škole na Malti i Cirihu, te naknade za veterinare, boravak u crnogorskom "Hiltonu" uz račune u restoranima od 1.000 eura, a sve kaotrošak "Bluestone".

Finansijski dokumenti, uključujući izvode iz banke za VGH, njukazuju na sumnjive poslove u kojima se pominju imena Rama Tumulurija i Marka Polija između 2016. i 2018. godine. 

Među hiljadama pregledanih transakcija su zajmovi i plaćanja za konsalting, plaćanja fiktivnim kompanijama, velika podizanja gotovine, školarina, luksuzni automobili, pa čak i kupovina namirnica i briga o kućnim ljubimcima. Postoje i lični transferi direktorima kompanija i njihovim rođacima.

Podaci koji su stavljeni na raspolaganje medijima pokazuju podizanje gotovine sa bankomata, a u samo jednom takvom slučaju u Cirihu, u Švajcarskoj, podignuto je 54.000 eura u periodu od 2015. do 2017. godine.

"Još 133.184 eura potrošeno je na hotele i iznajmljivanje kancelarija u Crnoj Gori, gdje je Vitals sledeće nameravao da otvori predstavništvo", piše, između ostalog, u tekstu. 

Kompanija „Vitals Global Heltker” i ranija Vlada Crne Gore 2016. godine, po pisanju nekih medija tajno, sklopili su sporazum o preuzimanju crnogorskih bolnica na period od 30 godina. Tada se spekulisalo da je u pitanju posao vrijedan 375 miliona eura. 

Potom je poslove VGH preuzela firma „Stevard Healtker”, koja takođe namjeravala da investira u Crnu Goru a onda kompanija "Bluestone". 

Sporazum sa VGH u ime crnogorske strane potpisao je bivši crnogorski ministar zdravlja Budimir Šegrt. Uz to je prezentaciji investicionih potencijala u Podgorici 2016. godine prisustvovao  tadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović. Na tom događaju bili su i predstavici VGH Sri Ram Tumuluri i Abdul Gafor, koji su prema tadašnjim izvještajima dijela malteških medija imali sumnjivu reputaciju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:00