/ фото: Радоје Живковић
07/05/2022 u 15:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Супротни смјерови индекса

Посланици Скупштине усвојили су у четвртак увече измјене и допуне Закона о акцизама, којима би се, према ријечима министра финансија Александра Дамјановића, већ у понедјељак или уторак могло утицати на нове цијене горива

Супротни смјерови индекса и раст промета обиљежили су на Монтенегроберзи седмицу у којој је Скупштина усвојила измјене и допуне Закона о акцизама, како би се смањиле цијене горива у Црној Гори.

Показатељ вриједности десет најбољих компанија MNSE10 ослабио је благо на 784,8 поена, док је MONEX порастао 2,7 одсто на 10.333,03 бода. Промет је, у седмици која је због првомајских празника имала свега три радна дана, износио 25,7 хиљада еура и био је 37,6 одсто већи од прошлоседмичног. Промет је реализован кроз осам трансакција, а највећи удио у њему имале су акције Црногорског Телекома, које су на седмичном нивоу порасле 1,7 одсто на 1,15 еура.

Губитке су забиљежиле дионице Електропривреде, 7,3 одсто на 3,32 еура. Трговано је акцијама Свети Стефан хотела и Улцињске ривијере, које су на крају седмице коштале 3,5 еура, односно 2,7 еура. Дионице Одржавања жељезничких возних средстава и Плантажа су у петак коштале 20 центи, односно 12,5 центи.

Посланици Скупштине усвојили су у четвртак увече измјене и допуне Закона о акцизама, којима би се, према ријечима министра финансија Александра Дамјановића, већ у понедјељак или уторак могло утицати на нове цијене горива.

- Уколико примијенимо нешто о чему Влада размишља, а то је 40 одсто умањење акциза, то је негдје око 25 центи јефтиније гориво него што је сада и што би могло да буде- рекао је Дамјановић у Скупштини током обједињене расправе о том акту и о измјенама и допунама Закона о порезу на додату вриједност, које су такође усвојене.

Измјене и допуне усвојених закона у петак су објављене у Службеном листу. Дамјановић је, говорећи о измјенама и допунама Закона о ПДВ-у, казао да се, као једна од антикризних мјера, покушало ићи са смањењем те дажбине за један број такозваних животних намирница – брашно, сунцокретово уље и со.

- Покушаћемо да се то покаже у пракси, односно да се ово предложено смањење стопе ПДВ-а одрази и на смањење цијена тих артикала у малопродаји. То значи да ове антикризне мјере јесу почетак подробног праћења онога што се дешава на тржишту, имајући у виду да посљедице могу бити и сложеније него што су сада- поручио је Дамјановић.

Седмицу је обиљежило и представљање новог Редовног економског извјештаја Свјетске банке за Западни Балкан, у којем је наведено да су почетак рата у Украјини и повезани догађаји значајно погоршали економске изгледе Црне Горе за ову годину.

- Почетак рата у Украјини и повезани догађаји су значајно погоршали изгледе Црне Горе за ову годину, смањујући стопу раста на 3,6 одсто, што је пад са процијењених 5,9 одсто прије рата. Главни утицај рата на економију Црне Горе је преко туризма, што ће додатно успорити извоз, приватну потрошњу и опоравак запослености- наведено је у извјештају који је представљен у сриједу.

Ове седмице је објављена информација да је укупан државни дуг, без депозита, на крају пошле године износио 4,1 милијарду еура или 83,27 одсто бруто домаћег производа.

У прилогу Владе за редовни годишњи извјештај Европске комисије о Црној Гори наведено је да је укупан државни дуг са депозитима на крају прошле године износио 3,63 милијарде еура или 73,81 одсто БДП-а. Спољни дуг је био 3,69 милијарди еура, а унутрашњи 401,54 милиона.

Државни дуг је у односу на крај 2020. године смањен 240,81 милион еура, што је резултат смањења спољњег дуга за 146,79 милиона еура и домаћег 94,02 милиона.

У истом документу је наведено да је уговорени износ издатих државних гаранција прошле године износио око 610,4 милиона еура, што је око 5,08 милиона еура више у односу на исти период 2020. Ове седмице су из Управе прихода и царина саопштили да је бруто наплата прихода у прва четири мјесеца ове године износила 638,94 милиона еура, што је раст од 18 одсто у односу на исти период прошле године.

Почетком седмице је предсједник Одбора директора Црногорског електропреносног система, Александар Мијушковић, саопштио да је та компанија прошле године остварила нето добит од 16,9 милиона еура, а да је добро пословање настављено и у првом овогодишњем кварталу, када је профит износио 5,7 милиона еура.

- Упркос веома сложеном и изазовном пословном амбијенту, у којем смо сви радили у времену короне и велике енергетске кризе, морамо да се похвалимо да смо имали најбољи пословни резултат у историји ЦГЕС-а, односно нето добит од 16,9 милиона еура- рекао је Мијушковић агенцији Mina-business.

Из Монтецарга су саопштили да је нови менаџмент компаније успио да заустави путању раста губитка и из сигурног стечаја је доведе до позитивног пословања које је за прва три овогодишња мјесеца износило 205 хиљада еура. И Лука Бар је објавила податак да је у првом кварталу остварила профит од 1,34 милиона еура и најбољи пословни резултат у посљедњих 20 година.

- Одговорним односом и пословном политиком успјешно смо одговорили изазовима на сложеном пословном амбијенту укупног тржишта, добром пословном сарадњом са пословним партнерима и односом запослених, што је био примарни циљ на пољу развоја Луке- навели су из Луке Бар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:31