Фото: Портал ”Дан”, илустрација / - Фото: Портал "Дан", илустрација
16/05/2021 u 10:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Све плаже ускоро спремне за прве туристе

Из Морског добра најављују појачане контроле током туристичке сезоне али и јавност службених забиљешки о уоченим неправилностима

Све црногорске плаже ускоро ће бити спремне да приме прве туристе, што је већ од 1. маја могуће на већини хотелских купалишта, јавња РТЦГпреноси агенција МИНА.

Закупци ће на плажама примјењивати епидемиолошке препоруке које штите и госте и особље, а надлежни најављују појачане контроле током сезоне, као и закључивање нових уговора за 20-так плажа који су током процеса ревизије у међувремену раскинути.

Већина хотелских плажа је отворена током првомајских и васкршњих празника, преноси портал РТЦГ.

Директорица хотела Сплендид, Мирјана Мркаљ, казала је за ТВЦГ да с обзиром на то да су били 100 одсто попуњени, плаза је заиста била у пуном капацитету попуњена.

Ускоро се очекује и отварање осталих плажа, накона санирања посљедица невремена, али и короне.

Закупац плаже Могрен 1 у Будви, Роберт Виола, казао је да је плажа обично била отворена 1. маја увијек, међутим, ове године мало касне али мисли да то неће утицати на долазак гостију.

Потврђују то и представници надлежних институција.

-Искрено се надамо, у сталној смо комуникацији са закупцима, да су завршне припреме у току, и да ћемо крајем мјесеца сигурно имати све плаже спремне за предстојећу туристичку сезону- казао је Вукашин Мијатовић из Морског добра Црне Горе.

Број уређених плажа и купалишта остаће исти без обзира на поступак ревизије који је у току.

-Треба напоменути да је дошло до раскидања неких 20-так уговора. Разлози су разни, од тога да су закупци у једном дијелу одустали од тих уговора, а са друге стране имамо и случајеве гдје постоје значајна кршења уговорних обавеза- додао је Мијатовић.

У току је тендерски поступак, како би се што прије изабрали нови закупци а плаже учиниле доступне посјетиоцима до краја овог мјесеца. Регуларни уговори о закупу, који важе још двије године, тренутно су у фази анектирања.

-Суштина је да сви уговори истичу 2023. године када ће доћи до поновног поступка односно припреме тендерских поступака, гдје ће сви заинтересовани бити у могућности да судјелују у поновљеним тендерима- навео је Мијатовић.

Мјерама подршке грађанима и привреди обухваћени су и закупци плажа.

-То су 50 одсто умањење закупнине за ову туристичку сезону-прецизирао је Мијатовић.

Туристи ће бити безбједни на црногорским плажама. Упутства су јасна.

Мркаљ је казала да је оно што је једино због епидемиолошких мјера додато, то је дезинфекција лежаљки послије сваког коришћења од госта.

Виола је рекао да ће лежаљке морати бити на дозвољеној удаљености једна од друге.

-Средства за дезинфекцију која ће морати бити на столовима. Персонал који ће морати носити маске- додао је Виола.

Из Морског добра најављују појачане контроле током туристичке сезоне али и јавност службених забиљешки о уоченим неправилностима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 15:56