Kotor sa kruzerima / Фото: Срђа Бољевић
16/07/2021 u 06:42 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Све спремно за велики долазак: Након годину и по у Котор сјутра упловљава први крузер

Путник који напусти групу неће моћи да се врати на брод, пише у процедурама

У которску луку ће у сјутра након годину и по паузе, упловити први мега крузер.

Предсједница Одбора директора Луке Kотор Љиљана Поповић Мошков, казала је за Портал Дана да је у питању 228 метара дуги брод Викинг Венус компаније Викинг Океан Крузерс.

Kрузер ће упловити у осам сати, а испловити у 18 сати.

Иако су најављивани још у јуну, крузера није било, а из Луке Котор поручују да је ипак све спремно за велики долазак. 

 -У техничком смислу Лука је премна за прихват бродова. Све процедуре прописане мјерама заштите од Ковид 19 су донесене, а и од бродара смо обавијештени о њиховим процедурама. Правило је да капетан брода даје изјаву са именима и презименима путника и чланова посаде са њиховим бројевима пасоша о томе да су исти тестирани и да су резултати теста негативни. Затим, путници могу напустити брод само у случају да имају организоване излете који се реализују у групама, коју путник не смије напуштати и путник који напусти групу неће моћи да се врати на брод- кажу из Луке Котор за Портал Дана. 

Истичу да су ове најважније процедуре упућене надлежнима у општини како би предузели иницијативу  и спријечили  прилажење групама од стране таксиста, организатора излет тура и продаваца разних услуга.

- У противном може доћи до непријатних ситуација и нарушавања процдура и протокола начина кретања путника које су бродари прописали. То може резултирати и избјегавањем Луке Kотор као дестинације у наредним кружним путовањима, јер бродари ни у ком случају неће прихватити да нечије несмотрено понашање које може угрозити заштитне мјере које су бродари преузели у циљу здраствене заштите својих путника- поручују из Луке. 

Поповић Мошков је објаснила да је са правне регулативе све ријешено и да се сада чекају одоговори страних држава, посебно Италије, одакле долази највећи број крузера.

- Упутили смо ноте свим државама којима смо били на црвеној листи за скидање са те листе, како би омогућили крузерима да упловљавају и код нас. Тај допис је упућен међутим и државе имају своје протоколе. Очекујемо и засједање њихових здравствених институција и званично скидање Црне Горе са црвене листе- навела је она. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 17:31