Logo UPCG
30/06/2021 u 15:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сви привредни субјекти у трговачком сектору морају имати иста права за рад недјељом

Одбор је оцијенио да би укидањем нерадне недјеље за предузећа из сектора трговине надлежни органи показали да имају разумијевање за проблеме привредника и да су спремни да им пруже очекивану подршку.

Одбор за трговину одјећом и обућом Уније послодаваца Црне Горе одржао је састанак на којем је разматрано питање могућег увођења радне недјеље које се односи на предузетнике и микро предузећа, као и њихов рад у току љетње и зимске туристичке сезоне. 

-Одбор је заузео јединствен став да је неприхватљиво да се трговачки сектор дијели сходно броју запослених које привредни субјект запошљава, те да би свако такво и слично рјешење подразумијевало легализацију грубе дискриминације која је по свом појавном облику гора и неповољнија од оне која је уведена 2019. године чланом 35а Закона о унутрашњој трговини. Чланови Одбора су исказали расположеност да пруже подршку и пун допринос изналажењу најбољег, заједничког рјешења које би укључило легитимне интересе свих страна у овом процесу, а свим привредним субјектима омогућило иста права за рад недјељом. У прилог томе, истакнута је спремност Одбора да са социјалним партнерима и Владом Црне Горе размијени аргументе и чињенице и понуди им конкретне предлоге за превазилажење постојеће ситуације, нарочито у свијетлу пословања у току туристичке сезоне и очекиваних ефеката остварених по том основу-наводе у саопштењу Уније послодаваца Црне Горе.

Као прихватљива рјешења, Одбор за трговину обућом и одјећом на састанку је издвојио: да се у току љетње и зимске сезоне дозволи рад свим привредним субјектима из сектора трговине, да се запосленима у сектору трговине увећа дневница за рад недјељом (сходно договору социјалних партнера), да се обезбиједи контрола поступања послодаваца у погледу исплате увећане дневнице и права на недјељни одмор онако како је то регулисао Закон о раду.   

-Одбор је оцијенио да би укидањем нерадне недјеље за предузећа из сектора трговине надлежни органи показали да имају разумијевање за проблеме привредника и да су спремни да им пруже очекивану подршку. Таквим поступањем, дали би и снажан замајац успјешној реализацији туристичке сезоне и отворили врата даљим, очекиваним процесима који воде расту економских активности, опоравку црногорске привреде, очувању радних мјеста и повећању буџетских прилива државе. У том смислу, учесници састанка су истакли да би било економски погубно да у доношењу коначне одлуке о радној недјељи превладају лоше, површне процјене које занемарују званичне извјештаје о попуњености туристичких капацитета и броју туриста који ових дана бораве у Црној Гори, а посебно везе које постоје између туризма и трговине као важне пратеће дјелатности- саопштили су из Уније

-Одбор подсјећа јавност да је овај дио трговачког сектора забиљежио најтеже посљедице како по основу увођења нерадне недјеље (пад промета и до 20%), тако и прошлогодишње ЦОВИД-19 кризе чије ефекте значајан број предузећа ни на дужи рок неће моћи да санира. Ипак, и поред тога, трговачки сектор је од настанка пандемије до данас показао висок степен одговорности у погледу здравствених изазова (кроз поштовање прописаних епидемиолошких мјера), а посебно односа послодаваца према запосленима (кроз радна мјеста која су очували) и држави (кроз испуњеност обавезе плаћања пореза и других давања). Стога је крајње вријеме да надлежни одговоре истом мјером и донесу одлуке које ће уважити оправдане захтјеве Одбора и онемогућити даљу дискриминацију по било ком основу, па и ону која почива на величини привредног субјекта. У супротном, уколико наведена аргументација не буде уважена, привредници најављују да ће кроз штрајк упозорења бити принуђени да додатно скрену пажњу на тешку ситуацију у којој се предузећа из сектора трговине обућом и одјећом тренутно налазе-наводе у саопштељу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:17