Радоје Жугић са новим шефом Канцелариjе Свjетске банке за Босну и Херцеговину и Црну Гору Кристофером Шелдоном / - IGOR SLJIVANCANIN
03/11/2021 u 11:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свjетска банка наставља са подршком Црноj Гори

Гувернер се захвалио Шелдону на техничкоj помоћи коjу ће ова институциjа пружити ЦБЦГ, а коjа се односи на израду стратегиjе малих плаћања, стандардизовање националног QR кода и креирање регулаторног Fintech sandbox-a

Гувернер Централне банке Црне Горе др Радоjе Жугић састао се са новим шефом Канцелариjе Свjетске банке за Босну и Херцеговину и Црну Гору Кристофером Шелдоном.

Гувернер Жугић jе презентовао актуелне податке у вези са макроекономском ситуациjом, као и стањем у банкарском сектору. Након рецесиjе у 2020. години, у текућоj години се очекуjе раст црногорске економиjе, изражен двоцифреним броjем, чему ће наjвише доприниjети позитивни трендови у услужном сектору, посебно у туризму. Саговорници су се сагласили у оцjени да у наредном периоду треба радити на диверзификациjи црногорске привреде, у циљу смањења њене зависности од екстерних фактора.

- Све кључне индикаторе пословања банака карактеришу позитивни трендови“, истакао jе гувернер Жугић и додао да jе у 2021. години настављен тренд раста депозита и кредитне активности. „Финансиjска стабилност у Црноj Гори очувана jе и током кризе изазване пандемиjом ковид-19, што jе, између осталог, резултат и добро таргетираних привремених мjера коjе jе Централна банка креирала у циљу олакшавања посљедица пандемиjе привреди и грађанима, али и резултат здравих биланса банака приjе избиjања пандемиjе - саопштио jе Жугић.

Гувернер се захвалио г. Шелдону на техничкоj помоћи коjу ће ова институциjа пружити ЦБЦГ, а коjа се односи на израду стратегиjе малих плаћања, стандардизовање националног QR кода и креирање регулаторног Fintech sandbox-a.

Г. Шелдон jе истакао да Свjетска банка остаjе посвећена унапређењу сарадње са Црном Гором, те да ће будућа подршка бити дефинисана кроз нови Стратешки оквир партнерства Свjетске банке са Црном Гором за наредни петогодишњи период, коjи jе у припреми.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:20