/ FOTO- IVAN PETROVIC-IPE
24/03/2023 u 14:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tenderi za drugu dionicu auto-puta krajem naredne godine

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović rekao je da će biti potrebno oko 500 miliona eura, i tu očekuju pomoć Evropske unije sa povoljnim kreditom, pa se nada da će tenderi biti raspisani krajem 2024

Pregovori o drugoj dionici auto-puta su počeli, a država je dobila grant od šest miliona od Evropske komisije za ažuriranje njene studije izvodljivosti i za pripremu projekta i tenderske dokumentacije za narednu Mateševo-Andrijevica, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, Admir Šahmanović rekao je da će biti potrebno oko 500 miliona eura, i tu očekuju pomoć Evropske unije sa povoljnim kreditom, pa se nada da će tenderi biti raspisani krajem 2024, prenosi portal RTCG.

On je gostujući u emisiji Link Radija Crne Gore kazao da će projektna vrijednost te dionice najvjerovatnije će iznositi 500 miliona euraza 22 kilometra puta.

- Zahtjevna je trasa i pregovaramo sa Evropskom bankom za razvoj o kreditnom aranžmanu od 300 miliona po kamatnoj stopi od jedan odsto, ostatak od 200 miliona bi obezbijedili u vidu granta iz investicionog evropskog okvira za finansije. Nadamo se da će tenderi biti raspisani krajem 2024, a dionica završena u narednih dvije do tri godine- kazao je Šahmanović.

On je dodao da su inicirali da se putni pravac Andrijevica-Murino-Čakor-Peć uvrsti u mrežu TNT koridora što će dati mogućnost da apliciraju za sredstva Evropske komisije za unapređenje saobraćajne infrastrukture.

U toku je i tender za odabir konsultanta za izradu projekta geomehanike za put Plav - Dečani.

Šahmanović je naveo da se u mnogim projektima srijeću sa problemom loše projektne dokumentacije, pa i u ovom gdje su morali da rade dopunu kroz novi tender čije okončanje očekuju brzo.

Što se tiče problema sa izborom direktora u To Montenegro, Šahmanović ističe da sada samo mogu da čekaju odluku drugostepenog organa na odluku inspektora po pitanju imenovanja Saše Radovića.

- Mi smo pripremili podsticajnu šemu za neke destinacije i tim šemama podstičemo avio-kompanije da uvode nove linije za Podgoricu i Tivat gdje će biti oslobođeni aerodromskih taksi u prvoj godini 100 odsto, u drugoj 50 i trećoj 30 odsto. Intenzivirali smo aktivosti u oblasti sertifikacije aerodroma čime će oni biti akraktivni za velike tur-operatore. Predložili smo i uvođenje destinacija ka Marseju, Dablinu, i gradu u Njemačkoj koji je na tromeđi Belgije, Luksembura i Holadnije i to je dobra opcija za našu dijasporu- kazao je Šahmanović.

Crnoj Gori su uplaćena sredstva opredijeljena za prvu tranšu isplate iz energetskog paketa Evropske komisije. Plan raspodjele je pripremljen i sadrži unapređenje unapređenje energetske efikasnosti građana i malih i srednjih preduzećima sa podrškom do 50 odsto od investicije. Planirana je podrška za 60 hiljada ljudi.

- Socijalno ugroženim kategorijama će ići 8,5 miliona EUR, a dio za unapređenje rezervoara u Baru i Bijelom Polju koje ćemo iskoristiti za rezerve nafte i fosilnih goriva. Velike kompanije imaće obavezu da zalihe odvajaju kao robne rezerve i imamo situaciju da mogu građani do 90 dana da normalno funkcionišu i u slučaju nekih nestašica- objasnio je Šahmanović.

On je kazao i da će zaposleni u Upravi za ugljovodonike dobiti plate koje kasne zbog problema sa neizbornom direktora, jer je jutros nađeno rješenje da se ovlašćenja prenesu na zaposlenog u Upravi i da se potpišu potrebna akta i obračun plate.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. jun 2023 12:52