Привредна комора / - Привредна комора
21/10/2021 u 18:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Термоелектрана Пљевља се мора одржати

- Према површини Црне Горе ово би била највећа жртва “праведне транзиције” у цијелој Европи - рекао је Вукмировић

Сви планирани извори електричне енергије планирани у сљедећих десет година не могу надомјестити рад Термоелектране Пљевља, под претпоставком да потрошња остане на истом нивоу, поручено је са тематске сједнице Одбора удружења енергетике Привредне коморе (ПКЦГ).

Како су навели из ПКЦГ-а, на сједници је поручено да се Термоелектрана мора одржати.

Секретар Одбора Ранко Вукмировић је навео да енергетска транзиција мора укључивати све заинтерсоване стране – владу, предузећа, невладине организације, као и раднике.

Он је подсјетио да су земље Европске уније (ЕУ) усвојиле су регулативу о Фонду за праведну транзицију, чија је вриједност 17,5 милијарди еура.

 - Том фонду Црна Гора нема приступ а сам назив “праведан” је дискутабилан. Је ли праведно да Црна Гора заборави на 200 милиона тона доказаних резерви угља плеваљског и беранског базена? - додао је Вукмировић.

Он је додао да је, на основу актуелне цјене од 25 еура по тони, вриједност тих резерви пет милијарди.

 - Према површини Црне Горе ово би била највећа жртва “праведне транзиције” у цијелој Европи - рекао је Вукмировић.

Он је казао да блок од 27 земаља чланица ЕУ клизи у енергетско сиромаштво због климатских циљева, као и да цијене електричне енергије достижу „невиђене величине“.

 - Сви планирани нови извори електричне енергије у следећих десет година не могу надомјестити рад термоелектране под претпоставком да потрошња остане на истом нивоу. О квалитету те енергије и да не говорим - сматра Вукмировић.

Извршни директор Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) Никола Ровчанин је оцијенио да Термоелектрана данас има највећи значај, као и да битно доприноси стабилности електроенергетског система.

 - Сви друштвени актери треба максимално да буду укључени у тему енергетске транзиције како би она била праведно реализована, а то значи да ни грађани, ни привреда ни економија не осјете негативне ефекте тог процеса - казао је Ровчанин.

image

Привредна комора

- Привредна комора

Он је нагласио да је неспорно да Црна Гора иде у корак са Европом и свијетом на овом пољу.

 - Електропривреда је чврсто опредијељена да у сарадњи са ресорним министарством и државним органима крене у у реализацију низа пројеката који се односе на зелену енергију - рекао је Ровчанин.

Он је навео да се Влада снажно залаже да Црна Гора одлучно корача ка зеленој енергији.

 - Међутим, уколико би се Термоелектрана угасила морали бисмо да увозимо дневно струју у вриједности од милион еура - навео је Ровчанин.

Он је навео да је Термоелектрана објекат без којег се не може и који производи 60 одсто укупне електричне енергије.

 - Да данас имамо све планиране објекте из инвестиција у зелену енергију њихова годишња производња била би 1,5 хиљада гигават сата (ГWх) док само Термоелектрана производи 1,45 хиљада ГWх електричне енергије - рекао је Ровчанин.

Он је додао да уговор о еколошкој реконструкцији није добар јер не гарантује ефикасност електране, у складу са европским директивама, због чега је, како сматра, неопходно да се тај уговор унаприједи.

 - Наша је жеља да овај енергетски објекат одржимо што је дуже могуће. Не можемо у овом моменту говорити о оптерећењу угљендиоксидом, као о нечему због чега треба да гасимо термоелектрану - додао је Ровчанин.

Он је навео да тај проблем треба рјешавати у сарадњи са свим државама које су снажно зависне од угља.

- Цијене су пет пута ниже него на берзи управо захваљујући Термоелектрани и Руднику угља. Гашење електране значило би гашење 1,2 хиљаде радних мјеста у Пљевљима уз индиректне ефекте на мала предузећа, услуге, трговину - навео је Ровчанин.

Он је додао да би дошло до поскупљења електричне енергије на нивоу државе.

- Без Термоелектране, цијена електричне енергије би отишла „у небо“. Неке од земаља региона су већ посегнуле за повећањем цијена, а ја тврдим да до краја године нећемо то чинити, а надам се ни током 2022 - рекао је Ровчанин.

Директор Директората за енергетику и енергетску ефикасност у Министарству капиталних инвестиција Владимир Дурутовић казао је да предстоји доношење једног од најважнијих докумената Националног енергетског климатског плана за десет година.

 - Кроз овај план морамо да допринесемо испуњавању циљева задатих у потписаним споразумима, а један од основних је смањење емисије штетних гасова до 2030 -  рекао је Дурутовић.

Према његовим ријечима, Црна Гора неће морати да даје датуме гашења Термоелектране.

Предсједник Одбора директора Рудника угља Пљевља Душан Јањушевић истакао је да је Термоелектрана једини стабилан извор електричне енергије.

 - Једини начин да обезбиједимо енергетску стабилност, без термоелектране, је да пронађемо гас, а све остало о чему говоримо нашу државу доводи у озбиљну зависност - сматра Јањушевић.

Он је додао да је производња из обновљивих извора енергије неопходна, али да се рад Термоелектране и Рудника угља не смије довести у питање.

 - Ако угасимо Термолектрану, на мјесту постојећег копа остаће велика рупа која ће направити неупоредиво више еколошких проблема него што их ТЕ производи - навео је Јањушевић.

Дарко Кривокапић из ЕПЦГ, је навео да када не би било Термоелектране, Црна Гора би морала да увози 1,5 хиљада ГWХ електричне енергије годишње.

 - Вриједност тог увоза износила би 200 милиона ЕУР. Са друге стране, уколико бисмо имали еколошку реконструкцију Термоелектране, уз реализацију пројеката зелене енергије, дошли бисмо у ситуацију да имамо вишак енергије од хиљаду ГWх -  сматра Кривокапић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:50