Челебић / Фото: Срђан Бољевић
25/11/2021 u 13:57 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Томиславу Челебићу забрањено да гради хидроелектрану

Компанија којој је забрањена градња је у већинском пословног партнера предсједника државе Мила Ђукановића

Урбанистичко-грађевински инспектор Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма донио је рјешење којим се, због недостатка грађевинске документације, компанији "C&S Energy" забрањује градња мале хидроелектране "Бјелојевићка 1" у Општини Мојковац.

Ради се о компанији која је у већинском власништву компаније "Челебић" Томислава Челебића, пословног партнера предсједника државе Мила Ђукановића.

У рјешењу грађевинског инспектора, од 25. октобра, наводи се, између осталог, да извођач радова на малој хидроелектрани компанија "Бемакс" из Подгорице на градилишту није посједовала грађевинску документацију, између осталог овјерени ревидовани главни пројекат, лиценцу извођача радова, рјешење о именовању овлашћеног инжењера који руководи грађењем и рјешење о именовању ревизора који руководи вршењем стручног надзора над градњом објекта.

image

Бјелојевићка ријека (архивски снимак)
 

Фото: Вук Вујисић

На то рјешење грађевинског инспектора представници компаније "C&S Energy" изјавили су жалбу Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, на чијем челу је министар Ратко Митровић, а које је прије неколико дана усвојило ту жалбу и поништило рјешење грађевинског инспектора.

– Оцјењујући наводе жалбе жалитеља, сходно одредбама Закона о управном поступку, ово министарство је оцијенило да исти нису били од утицаја приликом одлучивања у овој управној ствари. Наиме, непобитна је чињеница да жалитељ није посједовао сву градилишну документацију прописану одредбом члана 96 Закона о планирању простора и изградњи објекта, а што произилази из списа предмета. С тим у вези правилно је поступио првостепени орган када је донио ожалбено рјешење, али које није сачињено сходно члану 22 став 3 Закона о управном поступку, због чега је исто требало поништити и вратити на поновни поступак и одлучивање. У поновном поступку, првостепени орган ће, имајући у виду примједбе из овог рјешења, сагласно одредби члана 126 став 7 Закона о управном поступку, донијети нову закониту одлуку у овој управној ствари – пише, између осталог, у новом другостепеном рејешењу Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, које је потписала Дубравка Пешић.

Ријека мутна, пут уништен

У претходном периоду из ГП УРА су указивали како је Бјелојевићка ријека потпуно девастирана због изградње мини-хидроелектране и реконструкције пута Мојковац–Лубнице, гдје је инвеститор Управа за саобраћај, а извођач радова "Бемакс".

– Када смо сазнали да jе инвеститор добио дозволу за изградњу мХЕ на Бjелоjевићкоj риjеци, отишли смо у Бjелоjевиће да видимо стање у ком се налази риjека и да поразговарамо са мjештанима како бисмо видjели шта можемо да урадимо како би се проблем изградње мХЕ риjешио. Међутим, када смо стигли затекли смо мутну риjеку, посjечена стабла дрвећа и уништен пут. Били смо шокирани стањем у коjе се налази ово мjесто – казала је раније Љиљана Jокић у име Грађанског покрета УРА.

Према подацима Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС) у компанији "C&S Energy" фирма "Челебић" има 54,59 одсто власништва, Милица Фуштић власница је 45 одсто компаније, док 0,41 одсто власништва има фирма "Synergy", која се повезује са Вуком Рајковићем, кумом предсједника државе Ђукановића. Један од власника те компаније раније је био фудбалер Стефан Савић. Он тренутно игра у Атлетику из Мадрида и црногорски је репрезентативац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:37