/ - фото: са догађаја
10/12/2021 u 15:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Транзиција ка зеленом и одрживом расту је неминовност

Императиви будућег развоја ЦГ су зелена економија и већа диверсификација привреде, у чему ће прилив одрживих страних директних инвестиција, у сагласности са УН циљевима одрживог развоја, имати важну улогу, истакао је Жугић

Гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић један је од говорника на Истанбулском економском самиту који се данас одржава у Истанбулу. 

- Главна тема овогодишњег самита се односи на зелену економију и одрживи развој, а такође се разговара о изазовима које је пред свјетску економију ставила пандемија коронавируса и начинима за њихово превализажење, кроз снажнију међународну сарадњу. Климатске промјене, нове технологије и инвестиције су такође биле теме данашњег самита. Учесници Самита су сагласни у оцјени да је криза узрокована пандемијом прилика за приближавање интереса влада, финансијских институција и привредника у доношењу паметних одлука за прелаз на зелену економију. У свијету брзих промјена у којем живимо, транзиција ка зеленом друштву је неминовност којој се морају прилагодити привреда, финансијски сектор и владе, поручено је са Самита- наводе у саопштењу.

Говорећи на панелу о банкарству и финансирању, гувернер Жугић је истакао да „банке треба да подрже климатски оријентисане и инвестиције намјењене декарбонизацији индустрије, те да, у актуелним промјенама, препознају и искористе шансу за развој нових производа“. Гувернер је додао и да је унутар Централне банке Црне Горе формирана радна група која ће се бавити питањима климатских промјена и зелене економије.

У свјетлу главне теме Самита, гувернер је саопштио и да је Црна Гора заинтересована да у сарадњи са земљама Европе, Турске и Кавказа и уз подршку међународних финансијских институција, конкретизује иницијативе које представљају транзицију ка зеленом и одрживом расту, који подстиче развој, ствара радна мјеста, обезбјеђује економски раст и смањује сиромаштво.

-Императиви будућег развоја Црне Горе су зелена економија и већа диверсификација привреде, у чему ће прилив одрживих страних директних инвестиција, у сагласности са УН циљевима одрживог развоја, имати важну улогу- истакао је Жугић.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:30