/ foto ilustracija
21/09/2023 u 05:38 h
Draško Milačić, Marko StojanovićDraško Milačić, Marko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Trećina radnika Pošte potpisala zahtjev za povećanje zarada: Štrajk podržava 420 zaposlenih

Pošta ima preko 900 stalno zaposlenih, od toga 250 u menadžmentu, tako da smo od preostalih 750 radnika dobili 420 potpisa podrške, čime smo zadovoljni. Imamo najavu da će generalni štrajk, koji planiramo početkom oktobra ukoliko ne budu ispunjeni naši zahtjevi, podržati još radnika, rekao je Marković

Radnici Pošte, njih oko 420, danas će štrajkovati sat vremena, od osam do devet sati, ispred poslovnica te kompanije zahtijevajući povećanje zarada od 30 odsto.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Jedinstvenog sindikata Jugoslav Marković kazao je za "Dan" da je inicijativu za štrajk upozorenja podržalo preko 420 radnika.

– Pošta ima preko 900 stalno zaposlenih, od toga je 250 u menadžmentu, tako da smo od preostalih 750 radnika dobili 420 potpisa podrške, čime smo zadovoljni. Imamo najavu da će generalni štrajk, koji planiramo početkom oktobra ukoliko ne budu ispunjeni naši zahtjevi, podržati još radnika – rekao je Marković.

Istakao je da potpise podrške isu tražili od radnika koji imaju ugovore na određeno, da kasnije ne bi imali probleme sa produženjem ugovora.

On je pojasnio da će štrajk upozorenja biti organizovan ispred svake poslovnice u kojoj rade zaposleni koji su potpisali inicijativu za održavanje štrajka.

– Svi radnici koji su potpisali odluku o stupanju u štrajk upozorenja biće od osam do devet sati ispred poslovnica i neće raditi tih sat vremena. Skoro svi zaposleni u poslovnicama u Spužu, Danilovgradu i Budvi potpisali su odluku. U Podgorici je u poslovnici kod željezničke stanice potpisalo 60 kolega, a u poslovno-logističkom centru 40, tako da će u tim objektima raditi samo oni koji nisu potpisali odluku o stupanju u štrajk upozorenja – kazao je Marković.

Istakao je da je jedini zahtjev sindikata, koji djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata, povećanje zarada za 30 odsto. Prema njegovim riječima, otkako su najavili štrajk nije ime se obraćao niko iz menadžmenta.

Poštarima plate 545 eura

Iz Pošte su precizirali da je plata poštara dostavljača sa SSS i koeficijentom 3,2 bez uvećanja za minuli rad 545,85 eura, a zarada šalterskog službenika, takođe sa SSS, bez radnog staža, 559,39 eura. Primanje koordinatora poslovnice pošte sa SSS bez radnog staža iznosi 626,09 eura, dok je plata referenta sa VSS u Pošti bez radnog staža 722,91 euro, a primanje koordinatora službe, koji je i član menadžmenta, 831,83 eura.

Istakli su da članove manedžmenta čini oko 20 odsto zaposlenih, te da selektivno povećanje zarada u traženom obimu ne bi bilo logično.

– Došli bismo u situaciju da kolege poštari i šalterski službenici imaju veća primanja od pojedinih članova menadžmenta. Primjer ovakve prakse ne postoji u poštanskim upravama, iako svakako postoji namjera da se rad ljudi na kojima počivaju poštanski sistemi, a među njima su svakako naše kolege poštari i službenici u poštama, bolje i pravednije vrednuje – saopštili su iz Pošte.

Menadžment Pošte je na sajtu kompanije objavio saopštenje u kom su naveli da nisu dali negativan odgovor u pogledu zahtjeva za povećanje zarada.

– Jasno je navedeno da će pitanje povećanja zarada zaposlenima biti razmatrano nakon sačinjavanja finansijskih izvještaja za treći kvartal 2023. godine. Smatramo neophodnim da razmatranje ovog pitanja rezultira održivim rješenjima koja neće imati za posljedicu dugoročno negativne efekte po Poštu Crne Gore, a samim tim i za zaposlene. Menadžment kompanije svjestan je činjenice da rast cijena utiče na životni standard zaposlenih i da su zahtjevi Sindikata posljedica ukupnih društvenih okolnosti. Tačno je da Pošta Crne Gore bilježi porast prihoda, ali napomenimo da okolnosti rasta cijena bitno utiču i na povećanje troškova. Rukovodstvo Pošte Crne Gore jasno je u svojoj namjeri i želji da poboljša ukupne uslove rada svim zaposlenima, ali ima u vidu koliko je važno tokom ovog procesa imati realan i konstruktivan pristup koji će rezultirati održivim rješenjima – saopštili su iz ove državne kompanije, čiji je izvršni direktor od juna Josip Đurašković.

Istakli su da je Vlada tek 14. septembra usvojila izvještaje o radu Pošte za 2021. i 2022. godinu, te da povećanje zarada ne može biti razmotreno prije oktobra. Naglasili su da zahtjev za povećanje plata smatraju legitimnim, s tim što o obuhvatu povećanja treba razgovarati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. novembar 2023 18:25