/ - UPC
31/05/2023 u 14:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tribinom u Baru počela edukativna kampanja „Poreski karavan“

Poseban dio tribine bio je posvećen prezentaciji postupka fiskalizacije, sa posebnim fokusom na fizičkim licima koji ostvaruju prihode od imovine izdavanjem smještajnih kapaciteta

Edukativna kampanja Uprave prihoda i carina koja se od 2016. godine organizuje u okviru priprema za ljetnju turističku sezonu počela je realizacijom tribine za poreske obveznike iz Bara i Ulcinja.

Tribini, koju je ispratio veliki broj obveznika, u ime UPC prisustvovali su službenici Centrale: Dragoljub Nikolić, Milica Vuletić, Ljiljana Klikovac Marina Vukčević i Zoran Dujović, te službenici područne jedinice Bar, kao i predstavnici reprezentativnih udruženja poreskih obveznika Unije poslodavaca i Privredne komore, kao institucionalnih partnera na realizaciji ovog projekta.

Pozdravnim obraćanjem tribinu je otvorila načelnica Odsjeka za pružanje usluga poreskim obveznicima, Kontakt centar i edukaciju Milica Vuletić, koja je podsjetila da se, sa izuzetkom godina kovid pandemije, „Poreski karavan“ održava već osam godina unazad, kao jedna od aktivnosti Uprave prihoda i carina kroz koju se u pripremi za početak ljetnje turističke sezone pruža podrška poreskim obveznicima koji sezonski obavljaju djelatnost, ali i otvara forum za interaktivnu diskusiju sa poreskim obveznicima i računovođama na sve teme koje su od zajedničkog značaja, sa posebnim fokusom na pojedinačnim normama iz poreskih propisa koje obveznicima stvaraju predstavljaju izazov u primjeni.

Naglasila je važnost proaktivnog i otvorenog pristupa poreskog organa za dobrovoljno ispunjavanje poreskih propisa, i potrebu kontinuiranog unapređenja tehničkih funkcionalnost informacionog sistema Uprave, ističući posvećenost službenika i Područne jedinice i Centrale, da u granicama kadrovskih i tehničkih kapaciteta pruži maksimalnu podršku poreskim obveznicima, posebno u periodima rokova za podnošenje poreskih prijava i tokom sezone.

Predstavnik Unije poslodavaca Emin Duraković, pozdravio je saradnju koju Unija ostvaruje sa Upravom prihoda i carina, a čija je potvrda upravo tradicionalna podrška realizaciji kampanje „Poreski karavan“, naglašavajući važnost učešća privrede kako u izradi zakonodavnog okvira i kreiranju poreskih politika, tako i sprovođenju zajedničkih strategija, kao što je borba protiv sive ekonomije.

Miljan Šestović, predstavnik Privredne komore, naglasio je važnost odlučne borbe protiv sive ekonomije, kao ekonomsko-društvenog fenomena koji najviše ugrožava tržišnu utakmicu i istakao da je Privredna komora uz Uniju poslodavaca posvećen partner Upravi prihoda i carina i ostalim institucijama zaduženim za suzbijanje nelegalnog poslovanja.

Poseban dio tribine bio je posvećen prezentaciji postupka fiskalizacije, sa posebnim fokusom na fizičkim licima koji ostvaruju prihode od imovine izdavanjem smještajnih kapaciteta, a koji su takođe obveznici fiskalizacije i za koje je postupak prilagođen i pojednostavljen uz minimalne troškove i administrazivno opterećenje.

Poreski obveznici kroz postavljanje pitanja i interaktivnu diskusiju sa poreskim obveznicima tokom dvočasovne tribine dobili odgovore vezane za pojedine procedure u poreskoj administraciji, ali i za nove norme u poreskim propisima.

Kampanja „Poreski karavan“ nastavlja se 1. juna 2023. godine organizacijom tribine u Budvi za poreske obveznike iz Budve, Tivta i Kotora, nakon čega će događaji biti upriličeni i Herceg Novom 6. juna i Kolašinu 8. juna 2023. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:35