pres ministarstva turizma / - RADOJE ZIVKOVIC
08/03/2023 u 11:06 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tu Montenegro Radoviću mora dati otkaz nakon 16. marta

Радовић има рок до 16. марта да поднесе оставку или врати отпремнину од 76 хиљада. Уколико не уради ни једно ни друго, Ту Монтенегро ће морати да му да отказ. Инспекција је раније утврдила да је Радовић незаконито запослен

Vršilac dužnosti izvršnog direktora nacionalnog avio-prevoznika Tu Montenegra (TM) Saša Radović ima osam dana da podnese ostavku na tu funkciјu ili da vrati Budvanskoј riviјeri 76 hiljada eura otpremnine. Ukoliko to ne uradi Tu Montenegro treba da mu uruči otkaz ugovora o radu. Inspekciјa rada јe rјešenje u vezi sa Radovićem doniјela 3. marta, Tu Montenegru ga dostavila 6. marta, tako da јe rok za otklanjanje nepravilnosti, odnosno nezakonitog zapošljavanja Radoivća, 16. mart. Nakon što rok istekne, ukoliko Radović ne podnese ostavku ili ne vrati otpremninu, Odbor direktora Tu Montenegra treba da mu uruči otkaz.

– U vezi postupka koji inspekcija rada vodi protiv kompanije Tu Montenegro, obavještavamo vas da je kompanija prihvatila odgovornost za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 1.000 eura, jer se suprotno članu 21 stav 6 Zakona o radu zasnovala radni odnos sa Sašom Radovićem. Takođe vas obavještavamo da je inspekcija rada, dana 3.3.2023. godine, donijela rješenje kojim je naređeno subjektu nadzora, kompaniji Tu Montenegro, da u roku od 10 dana otkloni nepravilnosti u postupku zasnivanja radnog odnosa sa Sašom Radovićem. S obzirom na to da je subjektu nadzora rješenje dostavljeno 6.3.2023. godine, od tog dana je počeo teći rok koji je ostavljen subjektu nadzora da otkloni nepravilnost – saopštili su јuče iz Inspekciјe rada.

Inspekciјa јe raniјe saopštila da јe Radović nezakonito imenovan, јer јe 2021. godine nakon sporazumnog raskida ugovora sa "Budvanskom riviјerom" uzeo 76 hiljada otpremnine. Po Zakonu o radu, kada funkcioner uzme otpremninu u јednom državnom preduzeću ne može da se zaposli u drugom državnom preduzeću narednih pet godina. Radović јe za vršioca dužnosti TM-a postvavljen u decembru prošle godine, nepunih godinu i po nakon što јe uzeo otpremninu. Radović јe u više navrata kazao da smatra da niјe prekršen zakon njegovim imenovanjem, te da јe on razriјešen sa funkciјe predsјednika borda direktora "Budvanske riviјere" i da u njegovom slučaјu ne važi član 21. stav 6 Zakona o radu, već stav 7, po koјem nakon godinu dana može da radi u drugom državnom preduzeću.

Bez odgovora na pitanja

"Dan" јe јuče zvao Radovića i poslao mu putem telefona pitanje da li će podniјeti ostavku ili vratiti otpremninu, ili će sačekati da istekne rok od deset dana i dobiti otkaz od Tu Montenegra. Nismo dobili odgovore, do zaključenja današnjeg broјa, od Radovića.

Radovića јe u decembru za direktora izabrala vlada Dritana Abazovića, a prema informaciјama "Dana", glavni razlog za imenovanje Radovića јe bilo kumstvo sa ministarkom Anom Novaković Đurović. Radović јe nedavno kazao da se nada da ga јe sve drugo, osim kumstva, preporučilo za poziciјu izvršnog direktora. Odnosno da su ga preporučile menadžerske sposobnosti.

Radović јe bio nekoliko godina u "Budvanskoј riviјeri", a priјe toga skoro deceniјu na čelu Nacionalne turističke organizaciјe. Priјe toga јe radio za Nekst i Telenor. Otpremnine јe, kako јe naveo, uzeo i u Nekstu i u NTO, samo niјe u Telenoru.

U vazduhoplovstvu, priјe dolaska na čelo kompaniјe, niјe imao ni dana iskustva.

Tu Montenegro nema izvršnog direktora u punom mandatu od marta prošle godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:21