/ -Фото: Драган Стојановић
17/06/2021 u 04:38 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Туристички посленици умјерено оптимистични: Надају се да ће сезону извући гости из региона

У Бару тренутно борави скоро 2. 980 туриста, подаци су локалне ТО

На подручју општине Бар, према подацима Туристичке организације, тренутно борави 2.976 туриста, што је 12,20 пута више него лани. Од тог броjа странаца је 2.892, а домаћих гостију 84.

Према ријечима директора ТО Емила Кукаља, туристи су углавном из региона- Србије, БиХ, Албаније, с Косова, али има их и из Русије и земаља бившег СССР-а.

Како каже, фокус су ставили управо на та традиционална тржишта гдје су и спровели велики број промотивних активности.

- Очекујемо да ће сезона свакако бити боља од претходне, а лошија од 2019. На нивоу године очекујемо око 50 одсто укупног туристичког промета који је био у 2019. На жалост, очекујемо и нешто ниже приходе, али све у свему свјесни смо да су се барем, што се тиче прве половине године, наше прогнозе мање-више и оствариле. Сваки викенд имамо око 50 одсто оствареног промета из 2019. Рецимо, прошлог викенда имали смо нешто више од 2.000 туриста, који су углавном били из земаља окружења, али и из бившег Совјетског Савеза, и то је негдје око 20 одсто мање него 2019, што даје наду да ћемо у шпицу сезоне имати нешто већи број пријављених туриста - каже Кукаљ.

Наглашава да преовладава умјерени оптимизам.

- Потрошња ће свакако бити слабија, јер је слабија и платежна моћ туриста на кључним емитивним тржиштима него претходних година. Ипак, вјерујемо да ће ово бити година опоравка нашег града након епидемије вируса корона. Шпиц сезоне очекује се током јула и августа, а наш циљ је увијек био да се туристичка сезона продужи и на период предсезоне и постсезоне. Ове године ће то бити јако тешко. Корона је допринијела да се вратимо на тај кратак период јула и августа. У овом тренутку је јако тешко прогнозирати постсезону. Септембар и октобар не можемо прогнозирати, јер на то утиче више фактора, на примјер почетак школске године на нашим кључним емитивним тржиштима, као и слаба платежна моћ туриста. Мислим да ће се сада сви више фокусирати на љето, а на нама је да што боље припремимо 2022. годину - каже Кукаљ.

Закупац плаже "Центар" у Сутомору Павле Ћеклић каже да је купалипте спремно још одраније и да је викендом добра посјећеност. Истиче да су и ове године добили плаву заставицу.

-Трудимо се да се и ове године испоштују све епидемиолошке мјере. Већ је све много боље него прошле године на што су, могуће, утицале отворене границе. Има гостију из Србије, затим БиХ, али и Руса, претежно оних који овдје имају куће. Кад је у питању мобилијар, испоштовали смо епидемиолошке мјере, постоји размак између лежаљки. Имамо тушеве са топлом и хладном водом. Цијена комплета је шест еура, а Морско добро нам је дало попуст од 50 одсто за ову годину - казао је Ћеклић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:26