Поклон ваучер / -Фото: Министарство економског развоја
27/06/2021 u 09:15 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Туристички ваучери медицинским радницима нису државна помоћ

Будући да медицински радници у систему социjалне и дjечjе заштите нису корисници државне помоћи, jер не користе државну помоћ у обављању привредне дjелатности, Агенциjа jе риjешила као у диспозитиву рjешења – пише између осталог у рјешењу АЗК

Агенција за заштиту конкуренције (АЗК) донијела је прије неколико дана рјешење којим је утврђено да додјела туристичких ваучера не представља државну помоћ.

Ради се о туристичким ваучерима за просвjетне и здравствене раднике и подршку издаваоцима приватног смjештаjа, на начин што би поред просвjетних и здравствених радника, право на коришћење туристичких ваучера имали и медицински радници у систему социjалне и дjечjе заштите.

– Министарство економског развоjа jе у приjави државне помоћи прецизирало да се буџет за Програмску линиjу 3.6. не миjења, већ остаjе 5,5 милиона еура, како jе и одобрено Рjешењем Савjета Агенциjе броj: УПИ-05-430/21-52/7 од 28. априла 2021. године. Чланом 3 став 2 закона прописано jе да је корисник државне помоћи физичко или правно лице, привредно друштво или удружење привредних друштава, коjе користи државну помоћ у обављању привредне дjелатности. С обзиром на то да медицински радници у систему социjалне и дjечjе заштите нису корисници државне помоћи, у смислу одредбе члана 3 став 2 закона, jер не користе државну помоћ у обављању привредне дjелатности, те имаjући у виду изложено, Агенциjа jе риjешила као у диспозитиву овог рjешења – пише између осталог у рјешењу АЗК. На сајту Министарства економског развоја објављено је прије мјесец дана да су почеле пријаве за туристичке ваучере.

– У оптицају је око 25.000 једнократних туристичких ваучера намијењених за просвјетне и здравствене раднике у вриједности до 200 еура, а 415 власника приватног смјештаја је стекло услов да буде на листи са које просвјетни и здравствени радници могу изабрати гдје желе да проведу свој одмор. На поменутој платформи сви здравствени и просвјетни радници ће након пријаве моћи да виде понуду власника приватног смјештаја, који у зависности од категорије приватног смјештаја формирају цијене, и одлучити се шта је за њих најповољније и најбоље. Власник ваучера може да се одлучи да не искористи у потпуности свој ваучер, а може и да се одлучи да продужи свој одмор и износ изнад 20 еура сам надокнади – писало је, између осталог, у објави Министарства економског развоја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:00