Vukovic -Kalkavan / - MINISTARSTVO
22/11/2023 u 11:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turska nastavlja da bude strateški partner Crne Gore

Ambasador Kalkavan se zahvalio na otvorenosti i prepoznatom povjerenju, i ukazao na investicionu atraktivnost Crne Gore koja, uz zajednički rad, može postati regionalni centar za najveće turske korporacije

Ministar finansija Novica Vuković sa saradnicima, sastao se danas sa ambasadorom Republike Turske u Crnoj Gori, Barišom Kalkavanom, i njegovim timom.

Povodom susreta je razgovor o aktulenoj saradnji dvije države i planovima za buduće projekte u oblasti finansijskog, odnosno bankarskog sektora, zdravstva, obrazovanja, ali i snaženja institucionalnih kapaciteta.

- Ističući zadovoljstvo zbog tradicionalno prijateljskih odnosa Crne Gore i Turske, koje se, između ostalog,  reflektuje i kroz prisustvo velikog broja turskih investitora u našoj zemlji, ministar Vuković je istakao da će u fokusu rada Ministarstva finansija u narednom periodu biti  očuvanje atraktivnosti poslovnog ambijenta i otvorenost u snaženju partnerstva sa reputabilnim partnerima koji će dobrinijeti valorizaciji velikih razvojnih potencijala koje Crna Gora ima. U tom kontekstu, kako je ministar istakao, Republika Turska je prepoznata kao strateški partner naše zemlje, zbog čega, kako je dodao, saradnju treba intenzivirati, i u cilju veće operativnosti, dodatno konkretizovati - navode u saopštenju iz Ministarstva.

Ambasador Kalkavan  se zahvalio na otvorenosti i prepoznatom povjerenju, i ukazao na investicionu atraktivnost Crne Gore koja, uz zajednički rad, može postati regionalni centar za najveće turske korporacije.

Podsjetio je da je upravo sa tim ciljem i formirana Turska privredna komora, te da je namjera turske strane da podrškom u dijelu dodatne profesionalizacije i jačanja institucionalnih kapaciteta, kroz projekte poput izgradnje Centra za obuku, doprinese dodatnom otvaranju crnogorskog tržišta i snaženju konkurentnosti.

Podsjetio je na zainteresovanost investitora iz matične zemlje da veliki kapital investiraju u otvaranje nove banke na crnogorskom tržištu, kao i izgradnju visokoprofesionalizovane klinike i univerziteta. 

Na sastanku su razmijenjene i informacije o statusu realizacije pojedinih projekata, kao i iskustva u poslovanju najvećih turskih kompanija koje imaju predstavništva u našoj zemlji, i dogovoreno da se današnji, veoma konstruktivan razgovor, nastavi i na nivou operativnih timova, kako bi se otvorene teme u što kraćem roku adresirale.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:35