/ - фото илустрација: Ж.Б.
29/10/2021 u 10:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У авионе ТоМонтенегра нијесу уграђиване компоненте са неодговарајућом документацијом

Из ToMontenegra су саопштили да њихови радници не приступају авиону регистарских ознака 4О-АОЦ, као ни било којем другом који није у власништву те компаније

Агенција за цивилно ваздухоловство утврдила је да у авионима Ембраер, компаније ToMontenegro, регистарских ознака 4О-АОА и 4О-АОБ, нијесу уграђиване компоненте са неодговарајућом документацијом. Агенција је утврдила да све провјераване компоненте имају одговарајућу пратећу документацију.

- На основу увида у документацију одржавања ваздухоплова типа Ембраер Е190-200 ЛР, ознака 40-АОА и 40-АОБ, у периоду од 28. априла до 20. октобра и од 28. априла до 18. октобра, није констатована уградња компоненти са неодговарајућом документацијом- наводи се у извјештају Агенције, у који је агенција Mina-business имала увид.

У извјештају се додаје да су све провјераване компоненте имале одговарајућу пратећу документацију сходно Правилнику о континуираној пловидбености ваздухоплова и ваздухопловних производа, дјелова и уређаја и о одобравању организација и особља који обављају ове послове.

У извјештају се наводи да је обављен преглед записа у техничким књигама ваздухоплова ознака 4О-АОА, од 28. априла до 20. октобра.

- У овом периоду је дошло до уградње/замјене више компоненти. Провјерена је пратећа документација за укупно 13 компоненти и констатовано је да је за све уграђене компоненте постојала одговарајућа документа- наводи се у извјештају.

Из Агенције су казали и да је обављен преглед записа у техничким књигама ваздухоплова регистарских ознака 40-АОБ у периоду од 28. априла до 18. октобра, када је дошло до уградње/замјене више компоненти.

- Провјерена је пратећа документација за укупно 11 компоненти и констатовано је да су за све уградене компоненте постојала одговарајућа документа, како је то прописано чланом Правилника- додаје се у извјештају.

Ванредна инспекција је обављена 21. октобра.

Стечајна управа Montenegro Airilinesa поднијела је 15. октобра кривичну пријаву против више непознатих починилаца због сумње да су извршили кривично дјело тешка крађа наводним отуђењем дјелова са авиона Ембраер 195, регистарских ознака 4О-АОЦ.

Они су три дана касније допунили кривичну пријаву видео материјалом који су сачинили у ноћи између 17. и 18. октобра, када су на подгоричком аеродрому снимили више особа како приступају том авиону.Основно државно тужилаштво (ОДТ) у Подгорици формирало је предмет по тој кривичној пријави против непознатих починилаца за кривично дјело тешка крађа.

Камере постављене на хангару МА, који се налази на аеродрому, су у ноћи између 17. и 18. октобра, како тврде у стечајној управи, снимиле више особа како неовлашћено приступају авиону 4О-АОЦ, скидају дјелове са њега и носе их у контејнере које користи To Montenegro.

Из Управе полиције је раније саопштено да су припадници граничне полиције, на позив стечајне управе МА, изашли на терен у ноћи између 17. и 18. октобра и утврдили да радници To Montenegra обављају редовне послове одржавања авиона.

Из ToMontenegra су саопштили да њихови радници не приступају авиону регистарских ознака 4О-АОЦ, као ни било којем другом који није у власништву те компаније. Они тврде да се из објављеног снимка не види, нити се може закључити, да се ради о авиону 4О-АОЦ, а понајмање о радницима To Montenegra, како инсинуира стечајна управа МА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:53