Панорама Будва / - Ж. Бојанић
11/07/2021 u 10:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Будви десет хиљада туриста више него прошле седмице

Директорица ТО Будва Маjа Лиjешевић казала jе да у приватном смjештаjу борави око 19 хиљада туриста, док jе у хотелима нешто више од 13 хиљада

У Будви тренутно борави око 33 хиљаде гостиjу, што jе десет хиљада више него претходне седмице, саопштили су из будванске Туристичке организациjе (ТО) и додали да су гости претежно из региона, али и Украjине и Казахстана, док их jе из Европе мали броj.

Директорица ТО Будва Маjа Лиjешевић казала jе да у приватном смjештаjу борави око 19 хиљада туриста, док jе у хотелима нешто више од 13 хиљада.

- У 103 отворена хотела, од укупно 134, наjброjниjи гости су из Србиjе, Украjине, Босне и Херцеговине и Израела, док су присутни и они из Казахстана, Француске, Русиjе, Пољске, Турске, Њемачке, Грчке, Италиjе, Албаниjе, Македониjе и Црне Горе. У приватном смjештаjу наjвише jе гостиjу са тржишта Србиjе, Русиjе, Украjине и Босне и Херцеговине - рекла jе Лиjешевић.

Када се посjета упореди са рекордном 2019. годином, у хотелском смjештаjу jе остварено 97 одсто резултата, док таj проценат у приватном смjештаjу износи 59 одсто.

- Укупан броj гостиjу jе тренутно око 70 одсто у односу на 2019. годину - тврди Лиjешевић.

У ТО очекуjу поjачан промет у наредним данима, а повољна епидемиолошка ситуациjа представља кључни фактор. Лиjешевић jе додала да су циjене услуга и смjештаjа ниже него приjе короне, а ту су и акциjе за породице.

- Може се слободно рећи да jе љетовање на Будванскоj ривиjери никад приступачниjе - казала jе Лиjешевић.

Саопштила је да продужетак сезоне зависи од више фактора, приjе свега од повољне епидемиолошке ситуациjе у Црноj Гори и окружењу.

Сувласник Хотелске групе Монтенегро старс Жарко Радуловић рекао jе да су хотели те групациjе пуни од почетка сезоне, али да се броj гостиjу не може поредити са приходима.

- Сезона jе добра, предсезоне ниjе ни било, а за постсезону ћемо да видимо. С обзиром на то да нема Руса и Бjелоруса добро пролазимо. Боље jе него што сам очекивао и вjеровао да ће проћи и то ме радуjе. Задовољан сам што ниjесам био у праву. Добро jе да можемо да будемо задовољни са регионом, Казахстаном, Молдавиjом, Украjином и да надомjестимо Русе и Бjелорусе, а то jе нова чињеница - казао jе Радуловић.

Навео је да jе добар период кренуо jош у маjу.

- Хотели су се већином отворили половином jуна, а то jе гро понуде, што ћемо имати као зараду на краjу. Остало jе jош мjесец и по и биће све jасно да ли ће се потврдити или демантовати неке изjаве - саопштио jе Радуловић.

Сматра да jе добро што ће приватни смjештаj нешто да заради ове године, као и ресторани, такси удружења и остали, али да jе то далеко од проjектованог.

Рекао је да са 90 дана сезоне и постоjећим циjенама, нема математике према коjоj би резултат могао бити 65 одсто.

- Ми смо се децениjама борили да продужимо сезону и дошлли смо на 210 дана на нивоу године. Оног трентука када jе Монтенегроерлајнз престао да лети свели смо сезону на 95 до 100 дана. Таj вишак вриjедности нам jе стварала та компаниjа, jер су летjели кад нико ниjе хтио и на дестинациjе коjе нама одговараjу - навео jе Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 21:31