Ilustracija / -ZVORNIKDANAS.COM
06/03/2024 u 06:54 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Crnoј Gori 23 milionera

Najbogatiji štediša u Crnoj Gori je nerezident, i oročio je 26,5 miliona eura. Kada je riječ o crnogorskim rezidentima, najveći oročeni depozit iznosi 23,6 miliona eura, saopšteno јe iz Centralne banke (CBCG).

Na pitanje koliko je na kraju 2023. godine bilo fizičkih lica sa oročenim depozitima iznad milion eura, iz CBCG su nam odgovorili da, prema posljednjim raspoloživim podacima o 50 najvećih deponenata, koje su banke dostavile Centralnoj banci Crne Gore, na 31.12.2023. godine, 23 fizička lica imaju oročeni depozit u iznosu od milion i više eura, prenio јe Bankar. Na njihovo pitanje o razlozima rasta depozita tokom 2023. godine, iz CBCG saopštavaju da je rast depozita tokom prošle godine uglavnom posljedica ostvarenog snažnog realnog rasta u 2023. godini od oko šest odsto.

– Ključnu ulogu u akumulaciji rasta privrede, a posljedično i rasta depozita, imala je vrlo uspješna turistička sezona, odnosno ostvaren priliv od preko 1,5 milijardi eura, kao i sa ovim sektorom povezane djelatnosti. U 2023. je ostvaren i priliv po osnovu doznaka iz inostranstva u iznosu od 792 miliona eura. Takođe, na rast depozita je uticala i dodatna štednja nerezidenata sa dužim boravkom u Crnoj Gori. U ovoj godini ostvaren je i priliv stranih direktnih investicija po osnovu prodaje nekretnina u Crnoj Gori u iznosu od 463 miliona eura – saopšteno je iz CBCG.

Iz Centralne banke navode i da svi navedeni prilivi predstavljaјu osnov povećanja ukupnih depozita, i uglavnom imaju stabilan trend.

– Imajući u vidu izglede crnogorske privrede i očekivanje pozitivnog realnog rasta, kao i intenziviranje EU integracija, Centralna banka očekuje nastavak trenda rasta depozita umjerenim intenzitetom u narednom periodu – zaključili su iz CBCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:32