Буди одговоран / ЦБЦГ
11/07/2021 u 01:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У кампањи "Буди одговоран" евидентирана 71 притужба

Грађани су се жалили да се не издаjу фискални рачуни, на неадекватне услове за продаjу прехрамбених производа, злоупотребу допуна телефона...

У оквиру кампање "Буди одговоран" ове седмице jе евидентирана 71 примjедба, углавном на неиздавање фискалних рачуна, а на основу коjих ниjе изречена ниjедна новчана казна.

Грађани су се жалили да се фискални рачуни не издаjу у ресторанима Менхетен и Валданос у Улцињу, аутосервисима Ђуро и Рено, бурегџиници Вукчевић, пекари Викториjа и близу поште у Загоричу, књижари преко пута Економске школе и маркету Томић у Подгорици, паркинзима у Перасту и Зеленици, ресторану на плажи Трстено, хостелу Highlander и ресторану Дурмитор на Жабљаку, вулканизеру у Никшићу, Рафаело коноби Крушо у Херцег Новом и плажним баровима Casa Leggere, Светионик и Форталезе у Лепетанима.

Фискалне рачуне, према подацима из приjава, не издаjу ни ресторан Крапина у Будви, плажни бар Плава троjка и Змиjица у Херцег Новом, Ирски пуб Greenwood у Никшићу, хотел Беране у Беранама и плаже Waikiki у Тивту и Ивана у Улцињу.

Рачуни се не издаjу ни у пиљари у Плаву, МБ мотелу Тара на Жабљаку, ресторанима Гошовић у Подгорици и Астареа у Рафаиловићима, фризерском салону Л&Н у Будви, као и на паркингу у Бару.

Евидентиране су и приjаве да дискотека Буда бар у Улцињу крши епидемиолошке мjере, Семи маркет у Биjелом Пољу ради на црно, док маркет Драшковић у Подгорици ниjе плаћао порез.

Грађани су се жалили и да маркет Н&О у Подгорици има неадекватне услове за продаjу прехрамбених производа, да се на зеленоj пиjаци у Бару продаjу производи сумњивог пориjекла, да у подгоричком маркету Арома не враћаjу прецизан кусур, док у Идеи рачунаjу амбалажу у циjену производа.

Евидентирана jе приjава да продавачица у маркету Воли у Толошима у Подгорици туђе рачуне евидентира на себи знане телефонске допуне, везуjући тиме те броjеве телефона са картицама коjима jе плаћен рачун.

Грађани су се жалили да трафика код хотела Славиjа у Будви продаjе цигарете без акциза, да у аутомат клубу Каjот у Рожаjама раде неосигурани радници, да локал Чудеса од меса у Сутомору послуjе без дозволе, а да купалиште у оквиру обjекта Fiammanti у Херцег Новом нема слободан дио, без плажног мобилиjара.

Евидентиране су и приjаве да локал Аманте у Бару ради до раних jутарњих сати, ресторан Рибља чорба на Ади Боjани неометано организуjе живе свирке, Корзо у Биjелом Пољу служи храну коjоj jе истекао рок, а плажни бар у Будви ради ноћу, иако по правилнику може дjелатност обављати искључиво дању.

Грађани су се жалили да запослени у маркету Идеа у Доњоj Ластви крше епидемиолошке мjере, плажа Бамби у Херцег Новом нема спасиоца, док у барскоj вили Алба запослени ниjесу приjављени.

Грађани су се жалили и на дим од ватре код аеродрома „Шпиро Мугоша“, прљаву воду на купалишту у Бару, непрописно паркирање, неприjатан мирис из пекаре, нелегалано пружање услуга педикира у приватноj кући, неприjављене раднике, нелегално издавање смjештаjа, шут и продаjу сребра на црно у бижутериjским радњама.

Кампању Буди одговоран су краjем децембра 2013. године покренули Министарство финансиjа и Канцелариjа Програма Уjедињених нациjа за развоj (УНДП) у Црноj Гори, с циљем да допринесе jачању свиjести jавности и већем укључивању грађана у борби против сиве економиjе.

Проjекат омогућава грађанима да jедноставно и брзо укажу на неправилности, попут неиздавања фискалних рачуна, рада на црно или кршења потрошачких права и помогну надлежним институциjама да се што успjешниjе изборе са сивом економиjом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:41