/ - FOTO: SHUTTERSTOCK
21/01/2024 u 15:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Luku Kotor najavljen dolazak 505 brodova sa više od 700 hiljada putnika

Prvo uplovljenje većeg putničkog broda očekuje se u drugoj polovini marta

U Luku Kotor tokom ove godine najavljen je dolazak 505 brodova sa više od 700 hiljada putnika, saopštio je direktor te kompanije Ljubo Radović.

On je u emisiji Život je more Radio Kotora kazao da se ove godine očekuje vrlo izazovna kruzing sezona, uz naglasak da može doći i do odstupanja u broju predviđenih dolazaka.

- Osim povećanja broja brodova, značajno je povećanje broja putnika, a prema dosadašnjim rezervacijama, trebalo bi da ih bude više od 700 hiljada, što svakako upućuje na vrlo respektabilnu brojku i izazove za kompletan uslužni sektor, kako bi sve proteklo u najboljem redu. Imamo zadovoljstvo da tokom cijele godine imamo dolaske brodova, jer u zimskim mjesecima u manje frekventnim dolalascima uplovljavaju dva manja broda Atena i Artemis - rekao je Radović, prenosi Mina biznis.

Prema njegovim riječima, to je značajno, jer postoji kontinuitet u radu službi, profesionalnih obaveza i angažmana.

- Prvo uplovljenje većeg putničkog broda očekuje se u drugoj polovini marta - kazao je Radović.

On je naveo da je u martu bio predviđen i dolazak jednog novog broda, međutim, zbog produženja roka izlaska iz brodogradilišta, za sada je to otkazano.

- Da li će biti ponovo zakazan novi termin prvog uplovljenja tog broda, još ne znamo. Ali, u svakom slučaju, to dalje govori da najprestižnije kompanije imaju potrebu da svoje najnovije brodove dovedu u Kotor, zbog svoje promocije u destinaciji koja je trenutno možda i najbolja u našem dijelu Jadrana, s obzirom na ograničenja koja postoje u Dubrovniku i Veneciji - tvrdi Radović.

On je podsjetio da je prošla godina bila jedna od najuspješnijih do sada.

- Kada su nominalni iznosi u pitanju, bilo je 423 dolaska kruzera. Imali smo okolnost da je zbog loših vremenskih uslova u oktobru i novembru otkazano oko 12 dolazaka - saopštio je Radović.

Broj uplovljenja je bio sličan kao u 2022. godini, uz značajno povećanje broja putnika.

U prošloj godini zabilježen je dolazak 505 hiljada pitnika, što je nekih 25 odsto povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

- Broj brodova u ovoj industriji nije reperna kategorija, jer se radi o brodovima novije tehnologije, koji imaju veće kapacitete. Takođe, prošle godine u Luci Kotor boravilo je preko 1,2 hiljade jahti, tako da sveukupno, to je bila jedna uspješna, na zadovoljstvo svih, okončana godina - zaključio je Radović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:09