новац / - НВО Еуромост
20/05/2022 u 11:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У марту први пут суфицит од скоро 32 милиона еура

Из Министарства су казали да jе први квартал обиљежила добра наплата прихода, реализована у износу значаjно изнад планираног, док су готово све категориjе издатака реализоване у износу нижем од плана

Дефицит буџета за прва три мjесеца ове године смањен jе на 22 милиона еура или 0,4 одсто бруто домаћег производа (БДП), док jе у марту остварен суфицит од 31,9 милиона еура, показуjу подаци Министарства финансиjа.

Из Министарства су казали да jе први квартал обиљежила добра наплата прихода, реализована у износу значаjно изнад планираног, док су готово све категориjе издатака реализоване у износу нижем од плана.

- Према наведеном, дефицит буџета за три мjесеца ове године смањен jе са jедан одсто, колико jе износио за прва два мjесеца, на 0,4 одсто проциjењеног БДП-а, и износио jе 22 милиона еура - наводи се у саопштењу.

Дефицит jе 115,1 милион еура или 83,9 одсто мањи од планираног, док jе у односу на исти период прошле године мањи 81,2 милиона еура или 78,7 одсто.

- Истовремено, у марту ове године остварен jе суфицит државног буџета у износу од 31,9 милиона еура или 0,6 одсто БДП-а, што jе први пут случаj да jе у овом мjесецу забиљежен позитиван буџетски резултат. Остварени резултат jе бољи за 47,8 милиона еура, док jе у односу на дефицит остварен у марту прошле године бољи за 42,2 милиона еура - рекли су из Министарства.

Приходи буџета су од почетка jануара до краjа марта износили су 416,6 милиона еура или 7,9 одсто проциjењеног БДП-а и већи су 68,1 милион еура или 19,6 одсто у односу на исти период прошле године. У односу на планиране су већи чак 50,5 милиона еура или 13,8 одсто.

- Приходи буџета за три мjесеца већи су и од прихода остварених у упоредном периоду 2020. године 41,2 милиона еура или 11 одсто, као и у односу на 2019. годину за 45,2 милиона еура или 12,2 одсто - наводи се у саопштењу.

Из Министарства су рекли да jе повећање расположивог дохотка грађана кроз спровођење програма Европа сад довело до раста потрошње, што jе утицало и на увећање буџетских прихода, коjем jе доприниjела и већа пореска дисциплина.

- Значаjан раст у односу на планиране биљеже приходи по основу пореза на додату вриjедност (ПДВ) и акциза и то у износу од 32,4 милиона еура или 23,3 одсто, односно 8,2 милиона еура или 17 одсто. У односу на упоредни тромjесечни период прошле године, приходи од ПДВ-а су већи 46,8 милиона еура или 37,6 одсто, док су приходи од акциза већи 14,4 милиона еура или 33,9 одсто - додаjе се у саопштењу.

Такође, одлична наплата забиљежена jе и код пореза на добит предузећа, па jе ова категориjа већа у односу на план 9,5 милиона еура или 30 одсто, што jе поред добрих резултата из пословне прошле године показатељ и високог степена пореске дисциплине. У односу на претходну годину, приходи по овом основу већи су 10,4 милиона еура или 33,6 одсто.

- С друге стране, категориjа доприноса остварена jе на нешто нижем нивоу од планираног 1,8 милиона еура или два одсто, али се већ од фебруара биљежи боља наплата по основу доприноса за пензиjско и инвалидско осигурање шест одсто у односу на исти мjесец прошле године, а такође и у марту 7,5 одсто у односу на упоредни мjесец. Приходи од доприноса за ПИО у марту су већи и од планираних 3,4 одсто - прецизирали су из Министарства.

Приходи буџета у марту износили су 184,1 милион еура, што jе 19,4 одсто више у односу на исти мjесец прошле године, док jе у односу на план више 22,9 одсто.

“Издаци буџета у периоду од jануара до марта износили су 438,6 милиона еура или 8,3 одсто проциjењеног БДП-а и у односу на планиране нижи су 64,6 милиона еура или 12,8 одсто, а 13,1 милион еура или 2,9 одсто у односу на исти период прошле године”, додаjе се у саопштењу.

У структури укупне потрошње, издаци у оквиру текућег буџета, буџета државних фондова и резерве износе чине 97 одсто, док капитални буџет чини седам одсто.

Ниже извршење у овом периоду доминантно се односи на плаћања по основу права из области пензиjског и инвалидског осигурања код Фонда ПИО (коjе се реализуjе у складу са броjем извршилаца), трансфера институциjама, поjединицима, невладином и jавног сектору, као и текуће буџетске резерве.

Капитални буџет jе реализован на нивоу од 35,7 милиона еура, што jе усклађено са динамиком извођења радова на капиталним проjектима, те jе у складу са тим извршење ниже од плана 17,7 милиона еура, односно 33,1 одсто.

- Наjзначаjниjе извдваjање у оквиру капитланог буџета односи се на реализована плаћања за потребе проjекта ауто-пута, и то 19,09 милиона еура - рекли су из Министарства.

Расходи у марту износили су 152,2 милиона еура и нижи су у односу на план 13,5 милиона еура, као и у односу на март прошле године 12,2 милиона еура.

У диjелу реализациjе Трансакциjа финансирања, закључно са мартом, извршена jе отплата дуга у износу од 54,3 милиона еура, односно jедан одсто БДП-а, што jе два милиона еура више од плана. У марту jе отплата дуга износила 11,7 милион еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 22:46