Ilustracija   / MONTENEGROBERZA
05/04/2023 u 11:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U sastav MONEX-a uvršteno šest kompanija

U sastav MONEX-a su ušli Barska plovidba, Željeznička infrastruktura (ŽICG), Prva banka, Primorje Hotels & Restaurants, Montenegro-Express group i Otrantkomerc

U sastav berzanskog indeksa MONEX je, nakon redovne revizije, uvršteno šest novih kompanija, dok se u njegovom sastavu više ne nalaze akcije pet preduzeća.

U sastav MONEX-a su ušli Barska plovidba, Željeznička infrastruktura (ŽICG), Prva banka, Primorje Hotels & Restaurants, Montenegro-Express group i Otrantkomerc.

U njegovom sastavu više se ne nalaze Republički zavod za urbanizam i projektovanje, Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja, Hemijska industrija Poliex Berane, Mehanizacija i programat i Industrijaimport- Industrijaimpex.

Iz Montenegroberze je saopšteno da su obavili i redovnu reviziju njihovog vodećeg indeksa MNSE10 (blue-chip), koji precizno mjeri kretanje cijena najreprezentativnijih akcija kotiranih na berzanskom i slobodnom tržištu. Taj indeks je ostao nepromijenjen u odnosu na reviziju od kraja septembra prošle godine.

Sastav MNSE10 indeksa čine Plantaže, Crnogorski Telekom, Hotelska grupa Budvanska rivijera, Sveti Stefan hoteli Budva, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Jugopetrol, Elektroprivreda (EPCG), Luka Bar, Hipotekarna banka i Port of Adria.

Berzanski indeksi su najbolji pokazatelji stanja i kretanja cijena akcija na finansijskom tržištu. Oni su pokazatelj cjenovnih promjena akcija, kao i kretanja ukupnog tržišta. Indeksi mogu predstavljati tržište u cjelini ili njegove pojedine segmente.

Redovna revizija MNSE10 i MONEX-a obavlja se dva puta godišnje, i to 31. marta i 30. septembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:38