Sa sjednice / screenshot YouTube
28/11/2023 u 01:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Skupština podržala rebalans i zaduženje

Vlada planira da se do kraja godine zaduži između 150 i 200 miliona eura u cilju servisiranja svih obaveza, saopštio je ministar finansija Novica Vuković

Skupština je većinom glasova podržala rebalans budžeta i zaduženje do kraja godine. Vlada planira da se do kraja godine zaduži između 150 i 200 miliona eura u cilju servisiranja svih obaveza, saopštio je ministar finansija Novica Vuković i najavio da bi to moglo da se odradi posredstvom domaćih banaka. Predstavnici opozicije iskazali su protivljenje.

Glasovima većine poslanika, usvojen je predlog izmjena i dopuna zakona o budžetu Crne Gore. Taj predlog podržalo je 43 poslnika, dok je 14 bilo protiv. Glasovima 43 poslanika, uz 11 glasova protiv i jednog uzdržanog, usvojena je odluka o izmjenama odluke o zaduživanju Crne Gore za 2023. godinu.

Sjednica bi trebalo da se nastavi danas u 10.30 časova, ukoliko Adminstrativni odbor završi svoju sjednicu.

*

Ministar finansija Novica Vuković rekao je da pokušavaju da naprave snažan sistem unutar resora, koji će da služi građanima. 

"Na dan 30. oktobar, stanje u državnom trezoru 142 miliona. Niko ne govori o strukturi, jer se zlato ne pominje i ne treba. Pričamo o onome što su likvidna sredstva. Imamo 100 miliona iz Dojče banke, ostavljenih na posebnom računu, 22 miliona iz hedžinga i 18 miliona na glavnom državnom trezoru. Ta struktura je ostavljena da izvršava tekuće obaveze kako dospijevaju. Niko ne govori o dugu. U suficitu nema duga, dug je posebna kategorija. Dug je 450 miliona za ovu godinu, 60 miliona ostalo neplaćeno do kraja godine", kazao je Vuković. 

Kapitalni budžet, kazao je, pokazuje da se dvije trećine planiranih projekata ne realizuju. Suficit u budžetu je 183 miliona. 

"Posmatrajući realna očekivanja, projektuje se da će u novembru i decembru budžet ostvarivati deficit potrošnje čime se stvara potreba da se krene u zaduživanje. Na osnovu projekcija koje su preliminarne, očekuje se da će od 150 miliona do 200 miliona eura biti dovoljno da se ostvare sve obaveze države", kazao je ministar finansija. 

Duško Stjepović iz Demokratske Crne Gore kazao je da je bivši režim DPS-a devastirao ključne resurse Crne Gore tokom trodecenijske vladavine. 

"Kada smo preuzeli, recimo, vlast u Danilovgradu nakon tri decenije vladavine DPS-a našli smo hiljadu eura na opštinskom računu. Za deset godina vlast DPS-a povećala je penzije za četiri eura", kazao je Stjepović. 

Milan Zečević iz PES kazao je da će podržati rebalans i zaduživanje.

Dio opozicije prigovorio je da sjednica traje duboko u noć, a predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da se radi o važnoj temi. 

Filip Adžić iz URA rekao je da se nakon aktuelnih diskusija postavlja pitanje je li aktuelni premijer Abazović ili Milojko Spajić. 

Mihailo Anđušić (DPS) kazao je da vlast vodi pogrešnu ekonomsku politiku i da se tri godine ekser nije postavio u Crnoj Gori. 

Tonči Janović rekao je da će PES podržati predloge koji su na dnevnom redu. 

Bogdan Božović (SNP) kazao je da smatra da stanje u budžetu nije tako loše, da je prethodna vlada vodila jednu odgovornu politiku.

 

"Klub poslanika SNP - CIVIS podržaće predlog rebalansa budžeta i zaduženje", istakao je Božović.

Dritan Abazović (GP URA) kazao je da svako treba da odgovara za prethodni rad.

"Stanje u javnim finansijama ne može da bude perfektno, ali nikada nije bilo bolje", istakao je Abazović.

On je pokazao "skalu privrednog razvoja" na kojoj se Crna Gora nalazi na, kako kaže, samom vrhu u konkurenciji svih zemalja Evrope.

Iznio je komparativne podatke o zaposlenosti u odnosu na prethodni period, i istakao da je zaposlenost nikada veća, kao i prosječna zarada i penzija.

Abazović je kazao ministru finansija Novici Vukoviću da je proces sprovođenja programa Evropa sad dva netransparentan. 

"Imam samo jedno pitanje za vas. Jesmo li bankrotirali?", pitao je Abazović Vukovića. Istakao je da je Vuković u potpunosti demaskirao program Evropa sad II. 

Maja Vukićević (DNP) kazala je da će taj poslanički klub podržati rebalans i zaduženje.

"Mi smo nekako uvijek oprezni kada je riječ o zaduženju države. Insistiraćemo o tome da se poštuje Ustav, i podržavam dio kojim se zaduživanjem podrazumijeva preuzimanje duga Instituta Simo Milošević", istakla je Maja Vukićević.

Ona je rekla da je neophodno napraviti dugoročan plan za oporavak crnogorske ekonomije.

"Trebaće dosta vremena da se ispravi sve ono što je godinama ruinirano", saopštila je Vukićević.

Ona je istakla da je neophodan Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, koji bi obuhvatioo sve one koji su oštetili državu i nelegalno sticali bogatstvo.

Istakla je da Crna Gora nije imala novca da ulaže u infrastrukturu, ali je postojao kriminalni novac koji je služio za kupovinu presuda.

Damir Gutić (BS) kazao je da se nadaju da će životni standard rasti.

"Stavke u kapitanom budžetu uglavnom su ostale iste. S tim da smo uvijek za povečavanje kapitalnog budžeta. Ovaj rebalans posmatramokao formalizovanje realne situacije", istakao je Gutić.

Dodaje da iznos zaduženja u ovoj godini ne bi smio da bude veći od 300 miliona eura.

"Ne podržavamo zaduženje u ovom odnosu bez vanrednih razloga", istakao je Gutić.

Istakao je da razumiju potrebu za rebalansom.

Anđela Vojinović (DCG) kazala je da je odgovornost prema građanima suština djelovanja Demokratske Crne Gore.

Ocijenila je da je propuštena prilika da se ove godine racionalnije troši novac, a posebno za javne nabavke.

"Za dvadesetak dana očekujem da ćemo ovdje raspravljati o nacrtu budžeta za sledeću godinu", istakla je Vojinovićeva.

Predložila je set mjera za slivanje novca u rezervu, ali o tome će, kako kaže, detaljnije govoriti na sjednici na kojoj će se raspravljati o budžetu za narednu godinu.

Naglasila je da su pred vladom izazovI, ali da političke volje i ekonomskog znanja neće nedostajati.

Nikola Milović (DPS) rekao je da je građani Crne Gore moraju da čuju kakvo je stanje javnih finansija u Crnoj Gori.

"Imamo novu vladu koji nam saopštava informacije da stanje nije baš tako bajno, rekorno i istorijsko. Danas sa sigurnošću možemo da kažemo da budžet nije bio razvojni, nego potrošački. U odnosu na te segmente, možemo dakažemo da dio alokativne funkcije nije došao do izražaja. I zato građani sa pravom treba da su zabrinuti ako nam jutros ministar saopštava da imamo depozite od 94 miliona eura", istakao je Milović.

Milović je kazao da je značajan dio rashoda potrošen na plate onih koji rade u javnom sektoru. 

Dritan Abazović je istakao da smo od najave bankrota došli do toga da je ministar finansija danas rekao da ćemo godinu završiti najvjerovatnije sa suficitom.

"I rebalans koji ste predložili je rebalans koji je predložila 43. vlada", naveo je Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:54