/ Фото: Архива
25/11/2021 u 10:34 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

У Жељезари нема производње до марта?

Судбина радника зависи од исхода преговора садашњег власника Жељезаре, турске "Тосјали групе" и заинтересованог купца из Пољске

Погони никшићке жељезаре "Тошчелик", гдје је производња угашена у марту ове године, мироваће до даљњег.

Предсједник фабричког Синдиката Жељко Рабреновић казао је "Дану" да се агонија запослених и некадашњег индустријског гиганта наставља, а да даља њихова судбина зависи од исхода преговора садашњег власника Жељезаре, турске "Тосјали групе" и заинтересованог купца из Пољске.

– Претпостављам да се неће кренути у производњу прије марта јер иде зима, хладноће, треба све обезбиједити, припремити, а то у зимским условима иде врло тешко. Све зависи и од тих преговора, који, према информацијама из Министарства економског развоја, још увијек трају – истакао је Рабреновић.

"Тошчелик", ћерка фирма турске компаније "Тосјали група", купила је из стечаја имовину никшићке фабрике 2012. године за 15, 1 милион еура. Преузимајући фабрику нови власници су најавили трогодишње инвестиције од 35 милиона еура, упослење до 500 радника и годишњу производњу од око 400.000 тона.

Дугорочне обавезе 50 милиона

Стална имовина друштва jе проциjењена на 8,15 милиона, што jе за 600 хиљада мање него на краjу 2018. године. Обртна средства су износила десет и по милиона, 1,8 милиона мање него у 2018. години, показују финансијски искази.

Дугорочне обавезе предузећа су на крају 2020. године износиле 50,5 милиона, од чега се на дугорочне кредите односе 38,42 милиона.

Дугорочни кредити су за годину смањени за само 60 хиљада еура. Краткорочна резервисања и обавезе износили су 11,6 милиона на краjу године.

Умјесто обећаног, Жељезара је са веома малим бројем радника производила минималне количине челика и то само у режиму јефтине електричне енергије.

У последњих неколико година из "Тошчелика" су повремено саопштавали да им пословање ремети нелојална конкуренција на тржишту, а кључни фабрички погон Челичану гасе у марту, од када су радници на плаћеном одусуству. Од маја жељезарци сваког мјесеца добијају рјешења о исплати плата у износу од 90 одсто.

image
Фото: Дан

Рабреновић је казао да ће у том износу добити и плату за новембар, а за наредни мјесец очекују рјешења.

– Не знамо ко је потенцијални купац из Пољске, ваљда је то пословна тајна, али знамо сигурно да нећемо дозволити да купе фабрику без радника. Једноставно немамо могућности да дозволимо себи такав луксуз и завршимо на Бироу рада. Упозорење је послато, није до нас, до њих је. Уколико ти преговори буду неповољни за нас запослене, онда ћемо да се организујемо и предузмемо неке кораке – категоричан је Рабреновић.

У фабрици је тренутно 257 радника и очекује се да њих 10–15 до краја године стекне услов за пензионисање. Рабреновић је истакао да је од укупног броја запослених, од прекида производње, ангажовано десетак радника у управи фабрике.

Откако је Жељезару преузела Тосјали група, предузеће сваке године послује са вишемилионским губитком. Турци су од 2012. године нагомилали 43,5 милиона еура минуса. Тосjали група никшићком Жељезаром газдуjе преко фирме Toscelik alloyed engineering steel Nikšić.

Прошлу годину Жељезара Тошчелик jе завршила са минусом од 5,74 милиона еура, што jе за 1,4 милиона више него у 2018. години. Наjвеће минусе у пословању имали су 2015. и 2017. године, када су направили по седам милиона губитка.

Приходи у 2019. години пали су за преко четири и по милиона на 16,6 милиона, док су расходи снижени за три милиона на 19,7 милиона. Лани су у просjеку запошљавали 302 радника, а на зараде утрошили 3,07 милиона, што jе преко 400 хиљада мање него годину раниjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

03. decembar 2021 03:35