Са једног од протеста дрвопрерађивача / -фото: Б.Је
19/02/2022 u 21:00 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Удружење дрвопрерађивача поднијело пријаву тужилаштву против директора Управе за шуме

Дрвопрерађивачи тврде да је јавни позив споран, да је држава оштећена за 2,35 милиона еура, те да су потписани уговори са купцима који не испуњавају услове позива. Пејовић је коментаришући пријаву казао да је ријеч о опструкцији дрвопрерађивача који су раније били привилеговани

Представници Удружење дрвопрерађивача Црне Горе, коjе броjи 42 дрвопрерађивачке фирме, оптужили су Срђана Пеjовића, в.д. директора Управе за шуме да jе оштетио државни буџет за 2.350.000 еура. Истичу да су о томе обавиjестили надлежно тужилаштво и покренули поступак пред Управним судом. Jасмин Бралић, дрвопрерађивач из Рожаjа, у име своjих колега је устврдио да jе Пеjовић ових дана потписао уговоре о продаjи дрвне масе са купцима коjи не испуњаваjу законске услове jавног позива броj четири, коjи, сматраjу дрвопрерађивачи, ниjе законит и технички jе неисправан.

– Како jе јавни позив 4 био пун незаконитости, то jе узроковало да понуде за куповину дрвне масе ниjе доставило чак 90 одсто дрвопрерађивача коjи су носиоци ове индустриjе. Иако jе наjављено да неће бити привилегованих приликом подјеле концесиjа, очигледно jе да jе Управа за шуме услове овог јавног позива прилагођавала поjединим купцима, коjи су и добили дрвну масу иако нису испуњавали услове тражене конкурсом. Позивамо Пеjовића да jавно обjави ко су понуђачи и купци са коjима jе закључио уговоре о продаjи и колико дрвне масе им jе продао. Исто тако тражимо да обjави jавно по коjоj циjени jе продао стабла – пише у саопштењу Удружења дрвопрерађивача ЦГ, коjе jе потписао Бралић.

image

Срђан Пејовић

Дан

Пејовић: Опструкције дрвопрерађивача који су раније били привилеговани

Пеjовић jе одговарајући на оптужбе дрвопрерађивача казао да је риjеч о опструкциjама и отпору раниjе привилегованих дрвопрерађивача, због промjена у начину расписивања jавних огласа.

– Jа сам у овом случаjу радио у државном интересу, а дрвопрерађивачи се боре за своjе интересе. Њихове констатациjе су произвољне, не ради о кварљивоj роби коjа пропада и не пада jоj циjена. Вjеруjем да ћемо на наредном jавном позиву, коjи ће бити расписан на прољеће, све бити продато иако се радило о лошиjем квалитету дрвета. То су опструкциjе привилегованих коjи су по раниjим позивима оштетили буџет кроз куповину дрвне масе по минималним почетним циjенама. Радили смо на промjенама да би држава зарадила. У суштини, за то нијесу криви дрвопрерађивачи већ бивши директори и комисиjе коjи су то раниjе спроводили а коjи су пет-шест дрвопрерађивача привилеговали, док су остале дискриминисали. Они су добиjали грађу по почетним циjенама гдје jе по одјељењу држава оштећивана за по 10.000 еура. С обзиром на то колико се година то спроводило, ради се о штети од на десетине милиона еура. Приjе наредног тендера разговараћемо са свим удружењима и ако буде потребно нешто кориговати – рекао jе Пеjовић наглашаваjући да ће укинути дискриминаторске мjере по коjима су поjединци добиjали квалитетна одјељења за коjа сада треба да плате много више. Додао jе да jе било неправилних понуда те да ће приjе расписивања новог тендера бити риjешен и оваj проблем.

Дрвопрерађивачи наглашаваjу да jе поменутим jавним позивом на продаjу понуђено 90.759 кубика дрвне масе чиjа jе просjечна почетна циjена за четинаре износила око 45 еура за кубик, док су лишћари понуђени по циjени од 10 еура по кубику.

– Одговорно тврдимо да jе на јавни позив 4 достављено свега девет понуда у коjе смо имали увид и констатовали да jе било седам неисправних. Овим jавним позивом продато jе укупно 14.912 кубика дрвне масе, укључуjући и неисправне понуде. Стабла четинара су продата по просjечноj циjени од око 55 еура по кубику а лишћари по 10 еура за кубик што значи да jе продаjа реализована у износу од 16 процената. Питамо директора Управе за шуме да ли jе то успjешно спроведен jавни позив – наводи се у саопштењу и захтиjева од Управе за шуме да обjави називе предузећа коjима jе продата дрвна маса да би се знало ко су дрвопрерађивачи коjима jе јавни позив био прилагођен.

– Овакво поступање jе очигледна намjера да се из учешћа на jавни позив елиминише већина дрвопрерађивача чиjим би учешћем сигурно била продата цjелокупна дрвна маса а вjероватно би се постигла и већа циjена по кубику. Када се изврши коначан обрачун – успjешности јавног позива 4, резултати показуjу да jе остало непродато 75.847 кубика дрвне масе. Да jе ова количина продата у цjелини државни буџет би приходовао око 2.350.000 еура. Поред ове штете, прекршен jе и закон о овоj области jер Управа за шуме непродату дрвну масу од 75.847 кубика мора продати на следећи jавни позив тако што ће почетну циjену морати да умањи за 20 процената, чиме ће директно наниjети штету државном буџету од око пола милиона еура. Када се овоме дода jош оволики износ по основу незаконито потписаних уговора, добиjамо износ од jедног милиона директне штете буџету ЦГ – наводи се у саопштењу дрвопрерађивача коjи сматраjу да су штете последица самовоље и непоштовања закона од стране в.д. директора и тендерске комисиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:51