Произвођачи се још увијек надају договору / - SHUTTERSTOCK
27/03/2022 u 10:49 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Удружење сточара и даље чека на подизање цијена откупа: Без договора, а од уторка и без млијека

Наиме, састанак је био планиран за понедjељак, али је одложен, а како су „Дану“ саопштили из овог Удружења највјероватније ће бити организован у сриједу

Чланови Удружења сточара у уторак ће обуставити испоруку млијека, јер још увијек није постигнут договор о подизању цијене откупа са представницима три министарства, односно Министарства пољопривреде, Министарстве економског развоја и Министарства финансија и социјалног старања.

Наиме, састанак је био планиран за понедјељак, али је одложен, а како су "Дану" саопштили из овог Удружења највјероватније ће бити организован у сриједу.

Предсједник Удружења Милко Живковић је истакао да ће се испорука млијека обуставити ако се не удовољи оправданим захтјевима јер произвођачи више не могу да функционишу на овај начин.

– Фокус је на томе колико су прерађивачи спремни да подигну откупну цијену млијека, односно колико од раста цијене готовог производа припада произвођачима, а колико откупљивачима. То још увијек није дефинисано и чекамо конкретно решење. Произвођачи траже минимум 70 центи по литру, и та цијена је с обзиром на реалне трошкове ниска, али смо свјесни ситуације и спремни да и ми поднесемо терет кризе – истакао је Живковић.

Инпути у производњи драстично порасли

Подсјећамо, крајем прошле године цијене готових производа повећане су за осам одсто, а млијека за седам одсто, али како произвођачи наводе цијене инпута су скочиле много преко тог процента, те да су и прије повећања цијена крајем прошле године доста трпјели. Од представника министарства пољопривреде, нисмо успјели да добијемо коментар на најављену обуставу испоруку млијека коју су најавили произвођачи.

И секретар овог удружења Владо Лакић наводи да произвођачи млијека последњих година углавном послују негативно.

– Ми послујемо на границама рентабилности. Покушали смо да дођемо до договора са представницима откупљивача, како би повећали откупне цијене млијека, што би довело и до повећања цијена и према грађанима. На састанку који је одржан у петак, донесена је одлука да се цијена откупа повећа и много више од предвиђеног, односно два цента, а онда да они пропорционално цијене подигну и до четири или пет пута више – казао је Лакић.

Он додаје и да се нада да ће се министри одазвати како би се пронашло решење, обзиром да није у реду да откупљивачи увећају своју зараду за много више него произвођачи.

– Тада нам је од откупљивача поручено да ми не можемо да уређујемо политику креирања цијена. Инжењери из Mинистарства пољопривреде су израчунали да најнижа цијена производног литра млијека данас у Црној Гори кошта 58,5 центи и то са смањеним калкулацијама. Реална рачуница је ипак око 70 центи, а откупљивачи су на последња два састанка били чврстог става да неће подићи цијену откупа, али и да не смију подићи цијену према маркетима како не би изгубили купце – навео је Лакић.

Лакић очекује да се пронађе решење да би се сачувао сектор производње млијека у Црној Гори.

– Откупљивачима сигурно јесте смањена добит, али и ми смо у проблему и чекамо реакцију државе. Свјесни смо да је и Министарство пољопривреде немоћно и зато очекујемо реакцију министарства финансија и економског развоја, да креирају пакет мјера како би се сачувао сектор и како не би пословали у минусу – закључио је Лакић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 22:48