/ ILUSTRACIJA - FOTO: ARHIVA
23/05/2023 u 16:18 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ugostitelji instituta "Igalo" traže zarade i kolektivni ugovor: Počeli štrajk

Svjesni smo značaja Instituta i da imamo punu kuću pacijenata, kao i 130 norveških pacijenata, ali smo prinuđeni da protestujemo zbog egzistencije nas i naših porodica. Gospoda iz Vlade svakog prvog dobiju primanja, a ovdje imate porodice koje su gladne iako radimo, poručio je Bjelica

Jednočasovnom obustavom rada, od 12 do 13 časova, ispred restorana Instituta "Dr Simo Milošević" u Igalu, oko 60 ugostiteljskih radnika, mahom konobara i kuvara, juče je protestovalo, tražeći od Vlade usvajanje kolektivnog ugovora i isplatu tri zaostale zarade svim radnicima ustanove. Kako su poručuli, protestovaće svakodnevno na ovakav način do narednog ponedjeljka, kada će radikalizovati protest potpunom obustavom rada.

Predstavnik ugostitelja Milija Bjelica istakao je da im teško pada što su prinuđeni da na ovakav način traže svoja prava.

– Svjesni smo značaja Instituta i da imamo punu kuću pacijenata, među kojima je i 130 norveških pacijenata, ali smo prinuđeni da protestujemo zbog egzistencije nas i naših porodica. Gospoda iz Vlade svakog prvog dobiju primanja, a ovdje imate porodice koje su gladne iako radimo – kazao je Bjelica.

Najavio je da će od ponedjeljka vući radikalnije poteze.

– Nadam se da Vlada shvata o kakvom se nacionalnom blagu radi. Zavide nam mnoge države u okruženju. Institut je brend poznat na pet kontinenata. Ono što je Institut to smo mi i ostala radna snaga. Nisu ga napravili menadžeri i direktori, već kvalitetna radna snaga. Trudimo se da razumijemo poteze Vlade, ali ravnodušnost, nemarnost i bezidejnost ne možemo da shvatimo – rekao je Bjelica.

Rade Miljanić je pozvao sve kolege da im se pridruže i da budu jedinstveni. Radnicima se pridružio i njihove zahtjeve podržao i vršilac dužnosti direktora Savo Marić, koji je kazao da su na protestu ugostitelji, ali da svi radnici imaju isto mišljenje.

– Na ovaj način radnici iskazuju nezadovoljstvo i nastavljaju borbu za svoju egzistenciju – poručio je Marić.

Podsjetio je da je na Odboru za turizam Skupštine Crne Gore donesena odluka kojom su tražili novi avans od 1.250.000 eura.

– Do petka to nije riješeno, pa smo plate isplatili iz svojih sredstava. Imao sam neke kontakte, obećano je da će avans biti uplaćen, a da li će to biti do narednog petka, vidjećemo. Ne volim da dajem obećanje a da ne bude ispunjeno – naglasio je Marić.

Dodao je da je dugoročno rješenje novo tržište koje će donijeti novi izvor prihoda, kao i da Vlada da saglasnost na kolektivni ugovor.

Zaposleni u Institutu "Igalo" prošlog petka su primili jednu od četiri zaostale plate od sredstava koje je uplatio Fond za zdravstveno osiguranje, shodno dostavljenim fakturama za pružene usluge. Za avansnu uplatu koja je tražena u iznosu od 1,25 miliona eura, kako su objasnili iz Fonda, nemaju sredstava, osim ako Vlada ne uplati avans Fondu, a onda oni prenesu ta sredstva Institutu "Igalo".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:41