/ - PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
11/04/2022 u 14:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УИП наплатила преко четири милиона еура казни

Када су у питању појединачне инспекције, Тржишна је обавила преко 40 хиљада инспекцијских прегледа, са скоро четири хиљаде утврђених неправилности и пет хиљада прекршајних налога у износу од 1,19 милиона еура

 Управа за инспекцијске послове (УИП) прошле године је обавила 124,58 хиљада инспекцијских прегледа и изрекла новчане казне у износу већем од четири милиона еура, саопштио је вршилац дужности директора, Илир Харасани.

- Цифра од четири милиона није ни пет одсто од нашег доприноса буџету државе, али чињеница да смо 95 одсто субјеката надзора успјели да преусмјеримо или уведемо у легалне токове, допринос је који се не може мјерити- казао је Харасани поводом представљања извјештаја о раду УИП-а за прошлу годину.

Када су у питању појединачне инспекције, Тржишна је обавила преко 40 хиљада инспекцијских прегледа, са скоро четири хиљаде утврђених неправилности и пет хиљада прекршајних налога у износу од 1,19 милиона еура.

- Радна инспекција обавила је 11,37 хиљада прегледа, са скоро четири хиљаде утврђених неправилности и 1,48 хиљада прекршајнх налога у износу од 797,18 хиљада еура. Туристичка инспекција обавила је 10,43 хиљаде контрола, са 1,63 хиљаде утврђених неправилности и 1,03 хиљаде прекршајних налога у износу од 631,28 хиљада еура- прецизирао је Харасани.

Здраствено-санитарна инспекција обавила је, како је саопштено из УИП-а, 33,43 хиљаде инспекцијских прегледа, установила 1,42 хиљаде неправилности и издала 986 прекршајних налога од 339,79 хиљада еура.

- Такође, број ријешених предмета по захтјеву за покретање прекршајног поступка код прекршајних судова говори да је у око 70 одсто случајева ријешено у корист УИП-а, док је у само десет предмета одбачен захтјев за покретање прекршајног поступка, стога за овакве резултате морам посебно захвалити нашим правницима у Сектору за заступање- рекао је Харасани.

Он је казао да је, ступивши прије годину на дужност директора, затекао незавидно стање у органу, потпомогнуто пандемијом коронавируса и лошим економским стањем у привреди.

- Међутим, нијесам се претјерано бавио радом својих претходника, већ сам као приоритетни циљ поставио постизање већег нивоа професионализма, квалитетних резултата, објективности у поступању и, у коначном, подизању цјелокупног рада органа на виши ниво- рекао је Харасани.

Он је казао да је УИП дао велики допринос у сузбијању пандемије, при чему је Влада одлучила да преко 90 одсто надлежности о контроли сузбијања пандемије стави на терет Управе.

- Пред овим органом је био тежак изазов да са свега 70 инспектора који су били овлашћени исконтролишу поштовање здравствених мјера на територији цијеле државе, са чим смо се успјешно изборили, уз сарадњу са Министарством здравља, Управом полиције, Војском, Институтом за јавно здравље, комуналним инспекцијским службама, Унијом послодаваца и Привредном комором- навео је Хаасани.

По том основу је у прошлој години донесено укупно 171,78 хиљада рјешења о самоизолацији, издато прекршајних налога у износу од 483,3 хиљаде еура и подињето 110 кривичних пријава.

- Управа је прошле године припремила сопствени План појачаног инспекцијског надзора у љетњој туристичкој сезони, који је обухватао план рада и тачан број домицилих и ангажованих инспектора. Били смо присутни у приморским општинама скоро два мјесеца са двоструким бројем инспектора, који су се ротирали сваких 15 дана из једног у други приморски град-подсјетио је Харасани.

Везано са туристичку сезону, која је била организована брзо и чији је ток био неизвјестан, Управа је, на мало другачији начин, а у сарадњи са Управом прихода и царина припремила три промотивна спота под слоганом Смањи опрез, плати порез, који су на шаљив начин упознали јавност о поштовању фискализације и осталих законских обавеза приликом легалног пословања, што је резултирало већем приливу пореза него лани.

- Посебан допринос Управа је дала у сегменту заштите потрошача одређивањем овог органа за централну тачку информационог система за заштиту потрошача, тако да сваки потрошач има прилику да преко платформе потросац.ме изјави жалбу или постави питање ако није задовољан услугама или продуктом куповине- навео је Харасани и додао да је до данас у преко 80 одсто случајева ријешено у корист потрошача.

Он је казао да је њихов ИТ сектор прије почетка љетње туристичке сезоне кренуо са припремом и обједињавањем Цхецк или контролних листи, за сваку привредну дјелатност у Црној Гори, што подразумјева да свака грана привреде може исконторолисати своје пословање.

- Такође, у овој години велики допринос и ресурсе смо усмјерили на успјешну реализацију и контитнуирано праћење пројекта Европа сад који се до сада, уз ријетке прекршаје, одвијао по плану, са надом да ће тако и убудуће бити- закључио је Харасани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:46