УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ / - ФОТО: ТВИТЕР
05/01/2022 u 15:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УИП: Појачане контроле уговора о раду

Из Управе су подсјетили да уколико послодавац не обави своју обавезу по рјешењу, инспектор му може закључком изрицати новчане казне сходно Закону о инспекцијском надзору у износу од 500 до пет хиљада еура

Управа за инспекцијске послове ће појачано контролисати уговоре о раду, као подршку имплементацији пројекта Европа сад, а казне за послодавце износе до 20 хиљада еура.

Из Управе су позвали грађане који мисле да су им права из рада закинута да пријаве неправилности.

- Имајући у виду да спровођење реформи мора да прати појачани инспекцијски надзор Управа ће преко одсјека за инспекцију рада, у наредном периоду, обављати појачане инспекцијске надзоре предузећа у дијелу поштовања самих одредби програма када ће се контролисати уговори о раду и провјеравати случајеви у којима послодавци са запосленима потписују уговоре о раду на половину радног времена и да ли је радно мјесто систематизовано на мање од пуног радног времена - наводи се у саопштењу УИП-а, преноси Мина бизнис.

Управа је у претходном периоду радила на провјери информација о привредним субјектима који су са запосленима засновали радни однос на непуно радно вријеме.

- Инспекција рада је на основу прикупљених информација о предузећима саставила списак предузећа као и појединачни списак за сваки привредни субјекат са бројем запослених који су засновали радни однос на пуно радно вријеме као и оних који су засновали радни однос на непуно радно вријеме и дошла до податка да већина то јест 99,2 одсто запослених код контролисаних привредних субјеката има заснован радни однос на пуно радно вријеме - рекли су из Управе.

Инспекција рада, како се додаје, има посебну улогу у спровођењу пројекта Европа сад којим је предвиђено да ће послодавац повећати нето зараду запосленог за онолики износ дажбина на терет запосленог, који буде умањен.

- Надлежност инспекције у односу на послодавца и наведену обавезу произилази из обавезе да обавља контролу над примјеном Закона о раду, Општег колективног уговора, Гранског колективног уговора односно одредби појединачног колективног уговора - казали су из УИП-а.

Из Управе су подсјетили да уколико послодавац не обави своју обавезу по рјешењу, инспектор му може закључком изрицати новчане казне сходно Закону о инспекцијском надзору у износу од 500 до пет хиљада еура.

- Изрицање новчаних казни било би реализовано све док такав послодавац не би поступио по рјешењу, односно испунио своју обавезу - рекли су из УИП-а.

Законом о раду су запријећене казне од двије хиљаде до 20 хиљада еура за предузеће, од 200 до двије хиљаде еура за одговорно лице у предузећу и од 500 до шест хиљада еура за предузетника.

- Овим путем апелујемо на раднике да не пристају на потписивање анекса уговора који предвиђају непуно радно вријеме и позивамо све грађане који мисле да су им права из рада закинута, да макар анонимно поднесу иницијативу како бисмо правовремено отклонили неправилност и утицали да послодавац прописно формализује тај радни однос - наводи се у саопштењу.

Неправилности могу пријавити на: бесплатан број кол центра 080555555, мејл адресе пријаве@уип.гов.ме; управазаинспекцијскепослове@уип.гов.ме, поштом или непосредно, предајом иницијативе на писарници Управе у улици Октобарске револуције 130, 81000 Подгорица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 14:50