/ - Управе прихода и царина
16/02/2022 u 11:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унапређење пословног амбијента

Кључна тема састанка била је припремљеност техничког, организационог и правно нормативног аспекта као предуслова за приступање реализацији процеса крипотоване размјене података

В.д. директорице Управе прихода и царина, мр Милена Петричевић састала се, поводом усклађивања заједничких интереса и унапређења пословања, са генералним секретаром Удружења банака, господином Братиславом Пејаковићем и извршним директором за комерцијалне послове Аддицо банке и предсједником Одбора за финансије, господином Милошем Микетићем. 

Повод за састанак био је даље унапређење пословног амбијента кроз подстицање конкурентности, развој информационих технологија и подспјешивања примјене дигитализације пословних процеса.

Кључна тема састанка била је припремљеност техничког, организационог и правно нормативног аспекта као предуслова за приступање реализацији процеса крипотоване размјене података.

Наиме, један од 13 одбора Удружења банака, који функционише у оквиру Привредне коморе Црне Горе – Одбор за банкарство и друге финанцијске организације, покренуо је према Удружењу банака, 19.02.2020. године, иницијативу повезивања комерцијалних банака са регистром тадашње Пореске управе Црне Горе, а у циљу оптимизације дигиталних процеса и омогућавања клијентима да аплицирају „на даљину“ користећи криптоване канале међуинституционалне комуникације и размјене података.

Савјет страних инвеститора Црне Горе цијенећи значај елиминисања пословних баријера у циљу дигиталне трансформације и развоја електронских сервиса, такозваних „енд то енд“ сервиса, подржао је ову иницијативу још у марту мјесецу 2020. године. Истовремено, Савјет за конкурентност препознао је важност ове размјене података којом би банке по аутоматизму могле преузимати податке о зарадама за клијенте који он-лине, тј. електронски, аплицирају за кредит и дају своју сагласност за увид у податке којима располаже порески орган, а сходно члану 16 став 1 Закона о пореској администрацији.

На седмој сједници Одбора удружења банкарства и других финансијских организација, која је одржана у септембру 2021. године, потврђена је неопходност креирања одговарајућег правног оквира у циљу увезивања базе података између банака и Управе прихода и царина и предложен је оквирни нацрт Меморандума о сарадњи, као основ конкретизовања модела увезивања база података финансијских институција са Управом прихода и царина.

Актуелни менаџмент УПЦ на одржаном састанку са представницима Удружења банака, исказао је спремност, техничку и организациону, као и одлучност да се приступи конкретизацији и усвајању текста Меморандума о сарадњи између УПЦ и Удружења банака Црне Горе, како би се на бази транспарентности и поштујући заједничке интересе дефинисали сви модалитети сарадње у области криптоване размјене и идентификације потребних података. Након усвајања текста Меморандума и његовог официјелног верификовања, биће створени услови за аутоматизовано преузимање криптованих података о зарадама за оне банчине клијенте који аплицирају за неку од банкарских услуга он-лине, тј. електронски. 

Представници институција су усагласили неопходност формирања радне групе са задатком да подржи ефикасно спровођење ове иницијативе и координира активности у циљу реализације најављеног преузимања података.

Учесници састанка још једном су истакли да само правовремени и квалитетан увид у изворне податке смањује сваки, па и пословни ризик, а да ће дигитализацијом ове области пословања бити постигнут већи степен уредности, обрачуна и плаћања пореза и доступност провјере података.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:52