Unija Slobodnih Sindikata / - FOTO: USSCG
21/04/2024 u 13:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Unija slobodnih sindikata: Penzione reforme ne smiju biti rezultat jednostranih odluka Vlade

Krajnje je neprihvatljivo saznanje da Ministarstvo rada i socijalnog staranja, bez direktnog uključivanja socijalnih partnera, priprema „set zakona“ i radi na reformi penzionog sistema koja će podrazumijevati „korekciju doprinosa“ na teret poslodavca i preoblikovanje uloge Fonda PIO, ocijenili su iz Unije slobodnih sindikata.

Oni su reagovali na izjavu ministra finansija Novice Vukovića, koji je za Glasu Amerike rekao da Vlada za naredni period planira korekcija penzijskih doprinosa i reforma Fonda PIO.

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, inspekcija kontroliše i ministarstva

- Reforme na tržištu rada, reforme penzione i socijalne politike ne mogu i ne smiju biti rezultat jednostranih odluka Vlade i resornih ministarstava. Ustav Crne Gore, Zakon o Socijalnom savjetu, Zakon o radu i kolektivni ugovori obavezuju Vladu na socijalni dijalog i pregovaranje sa socijalnim partnerima o svim pitanjima od značaja za ostvarivanje i unapređivanje ekonomske i socijalne politike, smatraju u USSCG.

Ističu da je činjenica da se priprema reforma jednog od najvažnijih sistema, kakav je penzioni, te da se priprema fiskalna strategija koje će, kako je ministar finansija naglasio, biti predstavljena isključivo parlamentarcima, ali ne i socijalnim partnerima, poziva na budnost ne samo socijalnih partnera već cjelokupnog civilnog sektora kako bi se osigurala transparentnost planiranih procesa i osiguralo da isti nemaju bilo kakve negativne posljedice po građane/ke Crne Gore.

- Iz intervjua ministra finansija, postaje jasno da Vlada Crne Gore planira „korekciju“ doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret poslodavca, što shodno važećim propisima u Crnoj Gori ne podrazumijeva povećanje neto zarada zaposlenima po automatizmu, kakv je to bio slučaj sa Programom Evropa sad 1. Sa druge strane, takve „korekcije“ nesumnjivo vode ka tome da se zaposlenima isplaćuju bruto zarade iz kojih će oni sami izdavajti sredstva za penziono osiguranje, po sopstvenom nahođenju. Planirati takvu reformu bez prethodnog društvenog konsenzusa, krenuti putem sa kojeg kasnije povratka nema, ne samo da je neprihvatljivo već je i krajnje zabrinjavajuće, kažu u Unije slobodnih sindikata.

USSCG poziva Vladu i resorna ministarstva da u kreiranju javnih politika iz svijeta rada, socijalne i ekonomske politike, blagovremeno i u potpunosti uključe socijalne partnere ali i ukupnu javnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 23:19