УНИПРОМ КАП / - ФОТО: ЛАЗАР РУЖИЋ
12/05/2023 u 13:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uniprom: Crna Gora krši evropska prava i međunarodni ugovor

Uniprom traži i odluku Komisije za sprovođenje javne aukcije za dodjelu emisionih kredita, formirane odlukom Vlade, na osnovu koje je izvršen upis emisionih kredita EPCG

Kompanija Uniprom obratila se zvaničnim putem Evropskoj komisiji (EK), Energetskoj zajednici (EZ) i nacionalnim institucijama u cilju zaštite svojih prava.

Uniprom je dostavio i zvaničan zahtjev koji je uputio Fondu za zaštitu životne sredine – Eko fondu u kojem se, između ostalog, traži verifikovani izvještaj operatera Elektroprivrede (EPCG) za 2020, 2021. i prošlu godinu, koje je operater stacionarnog postrojenja u skladu sa odredbama zakona i pravnom tekovinom EK bio u obavezi da preda da bi stekao pravo na dodjelu.

Uniprom traži i odluku Komisije za sprovođenje javne aukcije za dodjelu emisionih kredita, formirane odlukom Vlade, na osnovu koje je izvršen upis emisionih kredita EPCG.

- Traži se i način izmirenja finansijske obaveze EPCG, odnosno izvodi sa računa Eko fonda o uplati predmetnih sredstava, kao i pravni osnov, odnosno odluka, na osnovu koje je izvršen upis emisionih kredita 27. marta ove godine u Registar emisionih kredita, a za koju je ovlašćeno lice potpisalo akt o izvodu iz Registra tek 11. aprila, naveli su iz Uniproma.

Uniprom traži i procjenu, zaključak ili bilo koji drugi akt, ili informaciju dobijenu od nadležnog Ministarstva, kako bi se upoznali na osnovu čega je procijenjeno da je Uniprom izgubio pravo na dodjelu emisionih kredita, jer se tvrdi da je pao ispod deset odsto proizvodnje u odnosu na referentni period, a licencirani verifikator EU je utvrdio suprotno.

- Tražimo i elektronsku komunikaciju koju ste vi, Draško Boljević, u svojstvu direktora Fonda, javnog funkcionera u smislu zakona, a kao član Komisije za sprovođenje javne aukcije za dodjelu emisionih kredita, imali sa drugim članovima Komisije, zapisnike Komisije, predmetne odluke i predloge, rekli su iz Uniproma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 01:07