/ foto: lazar ružić
15/05/2023 u 14:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uniprom: Eko fond da donese odluku o dodjeli besplatnih emisionih kredita

Zahtijevamo od Eko fonda da donese odluku koju je obavezan donijeti o dodjeli besplatnih emisionih kredita za 2023. godinu, što je već trebao uraditi, navedeno je u zahtjevu

Izvršni direktor Uniproma Veselin Pejović uputio je Fondu za zaštitu životne sredine zahtjev za upis emisionih kredita za 2023. godinu u kom je, pored ostalog, navedeno da zahtijevaju od Eko fonda, a što je bio dužan da uradi i po službenoj dužnosti do 31. marta, donese odluku za dodjelu besplatnih emisonih kredita za ovu godinu.

– Zahtijevamo od Eko fonda da donese odluku koju je obavezan donijeti o dodjeli besplatnih emisionih kredita za 2023. godinu, što je već trebao uraditi – navedeno je u zahtjevu.

Zahtjev prenosimo u cjelosti:

Zahtjev za upis emisionih kredita za 2023. godinu a shodnu Prilogu 4 Uredbe o aktivnostima odnosno djelatnostima koje emituju gasove sa efektom staklene bašte za koje se izdaje dozvola… (“Sl.list CG”) te Odluke Evropske komisije (2011/278/EU) od 23.04.2011. godine. 

Nacionalnom Uredbom (“Sl.list CG” br. 73/19 od 06.02.2020. godine) Vlada Crne Gore, predviđena je dodjela besplatnih emisionih kredita na nivou godine na mjesečnom i godišnjem nivou (član 3).

Članom 9 iste Uredbe predviđeno je “da se emisioni krediti upisuju u Registar emisionih kredita (Registar) koji vodi Fond za zaštitu životne sredine”.

Registar se ažurira u dijelu besplatno dodijeljenih emisionih kredita u skladu sa Prilogom 4, na početku svake godine.

Označeni Prilog kao sastavni dio Uredbe predviđa da postojećim i utvrđenim operaterima pripada:

– za Kombinat aluminijuma Podgorica – u stečaju za 2020. godinu – 1.020.840 t CO2eq,

– za Toscelik Alloyed Engineering Steel D.o.o.“ Nikšić za 2020. godinu – 5.800t CO2eq,

– za Termoelektranu Pljevlja za 2020. godinu 1.020.840 t CO2eq.

Za prva dva postrojenja predviđeno je počevši od 2021. godine pa za svaku narednu umanjenje dodjele besplatnih emisionih kredita sa godišnjom stopom od 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prilogom 3 Uredbe ova dodjela je predviđena do 2030. godini, ukoliko operater ne bi u svojim postrojenjima i podpostrojenjima pao ispod 10 odsto od proizvodnje koja je utvrđena u referentnom periodu.

I pored toga što je ministarska ekologije, prostornog planiranja i urbanizma bez otvaranja postupka i utvrđivanja činjenica, uskratila pravo ovom operateru na dodjelu besplatnih emisionih kredita za 2022. godinu, sa direktnom namjerom da mu pričini štetu, izvještajem zvaničnog verifikatora EU kojeg jedino za mjerodavno priznaje pravna tekovina EU utvrđeno je suprotno.

Napomenućemo da je članom 9 Ustava Crne Gore propisano „Potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšte prihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni su dio unutrašnjeg pravnog poretka, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drugačije od unutrašnjeg zakonodavstva“.

Odluka EU naprijed citirana predviđa u pasusu 7 Uvodnih napomena „za potrebe dodjele emisionih jedinica na bazi referentnih vrijednosti u pitanju, trebalo bi uzeti u obzir samo udio direktnih emisija u ukupnim, kako se besplatne emisione jedinice ne bi dodjeljivale za emisije vezane uz elektručnu energiju“. 

Pasus 9 Uvodnih napomena predviđa „utvrđivanje referentnih vrijednosti radi tačnosti i usklađivanjem sa podacima, podatke u mjeri u kojoj je to bilo potrebno, verifikuju nezavisni verifikatori kako je to navedeno u uputima za kvalitet i verifikaciju podataka“.

Iz naprijed izloženog proizlazi da je ovom operateru nezakonito oduzeto pravo na besplatne emisione kredite za 2022. godinu.

Ova nezakonitost se ogleda:

– što su u obrazloženju odluke navedene neistine;

– što nije bilo postupka utvrđivanja ispunjenosti uslova gdje bi operate uzeo učešće;

– nije angažovan zvanični akreditovani verifikator iz EU;

zbog čega smo protiv te Odluke ustali sa tužbom kod Upravnog suda i očekujemo ishod spora.

 Zbog ovakve Odluke Vlade Crne Gore, pored prethodne odluke EPCG, koja je pod određenim uslovima i utvrđenoj cijeni trebala isporučivati električnu energiju i konstante napajanja električnom energiom pod ugovorenim uslovima – količinama i cijenama i uskraćivanja prava na besplatne emisone kredite, sačinjeni biznis plan ovog operatera do 2030. godine nije bio održiv. Operater je na današnji dan prestao sa radom proizvodnje primarnog aluminijuma i ugasio elektrolizu kao dio svog stacionarnog postrojenja.

 Na današnji dan 15.05.2023. godine „UNIPROM“ doo je kao vlasnik postrojenja a da bi izbjegao sve rizike tržišta u nedostatku dva odlučna inputa a to su el.energija i emisioni krediti, ugasio postrojenja elektrolize koja je i tehnološki i organizaciono složen sistem. Zavistan od tri faktora od kojih samo jedan može biti promjenjiva kategorija, a u konkretnom slučaju su to sva tri pa je valjalo ovako postupiti kako bi se izbjegla realna nelikvidnost i poslovni neuspjeh koji bi sva ostala postrojenja mogao povući u nelikvidnost a u konačnom i u stečaj.

 Ovim obraćanjem zahtijevamo od Eko fonda, što je bio dužan da uradi i po službenoj dužnosti a do 31.03. tekuće godine, donese i odluku za dodjelu besplatnih emisonih kredita za tekuću godinu. Dakle, zahtjevamo od Eko fonda da donese odluku koju je obavezan donijeti o dodjeli besplatnih emisionih kredita za 2023. godinu, što je već trebao uraditi. 

 Odlukom EU ( 2011/278/EU) predviđena je da operateru dodjela emisionih kredita pripada čak i u budućem periodu od 18 mjeseci nakon što zatvori kompletna postrojenja, što ovdje nije slučaj. A pod kompletnim postrojenjem se podrazumijeva, sve fabrike koje postoje u KAP-u a bave se proizvodnjom i preradom aluminijuma.

 U svakom slučaju tražićemo zauzimanje stava i od Evropske Energetske zajednice i Evropske komisije.

 Kako je šteta zbog ovakve odluke operatera prema računovodstvenim i matematičkim proračunima izražena u vše desetina miliona eura očekujemo da ćete o našem zahtjevu odlučiti uvažavajući potrebu operatera, u najkraćem mogućem roku. Nesporno je da operater trpi štetu pa bi mu vaše izjašnjenje značilo i orjentaciju u preduzimanju daljih koraka u cilju zaštite svojih interesa.

 Na kraju napomenućemo da pravna regulativa EU nije mogla pretpostaviti situaciju gdje Država nezakonito oduzima pravo svom operateru zato nema ni predviđenosti ovakvog slučaja kao razlog za prekid proizvodnje. No, osnov se da prepoznati u fakticitetu sa čim je EEZ već upoznata i otvorila postupak za utvrđivanje činjenica na našu inicijativu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 05:18