/ фото: Лазар Ружић
01/12/2021 u 16:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унипром: ЕПЦГ-у од КАП-а остало 5.725.610 еура

Свака држава на свијету чува своју индустрију, наводе у саопштењу

Просјечна цијена електричне енергије у 2020. години на KUPEX-u, на Мађарској берзи, је била 35 еура по MWh (мегаватсат), Унипром је плаћао за 10 еура више по 1 MWh тј. укупно 45 еура MWh + ПДВ, саопштила је компанија Унипром.

- Унипром је у 2020. години потрошио 572.561 МWх више електричне енергије што јасно упућује, ако помножимо са 10 еура да је ЕПЦГ приходовала више него што би могла да је прода на берзи. Од КАП-а им је остало чистих 5.725.610 еура- појаснили су.

Унипром КАП је, додају, платио електричну енергију по МWх по уговору који је направљен за 2020. годину и морао је да поштује уговор. Према њиховим ријечима, ЕПЦГ тада није нашла за сходно да спусти цијену електричне енергије, у складу са цијеном на берзи, а како Унипром КАП не би правио губитак.

image
- Фото: Унипром

- Сада ЕПЦГ неће да поштује уговор који су у обавези према наведеном члану 16 из уговора који је направљен за 2021. годину, који је аутоматски требао да се под истим условима продужи за 2022. годину, него измишљају околности које су настале на тржишту. Једна ствар је сасвим очигледна – непоштовање елементарних тржишних и етичких правила пословања и наравно све у циљу наношења огромне штете Унипрому и толиким породицама. Ако држави није у интересу да очува добро пословање тако великог извозника и да буде квалитетан партнер у развоју индустрије, вјерујем да ни Унипрому не може бити интерес да послује под “каматашким условима” рада”- наводе из Унипрома.

Свака држава на свијету, истичу, чува своју индустрију.

- Помаже је, труди се да иста опстане у времену овакве здравствено јавне пошасти, а ми се сусријећемо са ситуацијом да због потпуног одсуства пословне етике појединаца и личних анимозитета, доводимо у питање компанију која плаћа све порезе и огромним средствима пуни државни буџет- закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:12