/ ŠAHMANOVIĆ -VLADA/FLICRK.COM
27/05/2023 u 15:57 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uoči izbora ugovor za vjetroelektranu „Gvozd”

Ovim činom konačno se stvaraju uslovi za potpisivanje ugovora sa IBRD-om, i mogu istaći da će ugovor biti potpisan za dvije sedmice, čime će i zvanično početi projekat vjetroelektrane kapaciteta 54 mW u vrijednosti od 82 miliona eura, kazao je državni sekretar u MKI Admir Šahmanović

Vlada Crne Gore će u naredne dvije sedmice potpisati ugovor o izgradnji vjetroelektrane (VE) „Gvozd“, koji bi trebalo da označi početak najvećeg energetskog projekta u državi u poslednje četiri decenije. To je na juče održanoj sjednici Vlade saopštio državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović, istakavši da je projekat vrijedan 82 miliona eura. Inače, za dvije sedmice će se održati i parlamentarni izbori.

– Radi se o prvom proizvodnom pogonu u vlasništvu države u oblasti energetike još od 1982. godine. Ovim činom konačno se stvaraju uslovi za potpisivanje ugovora sa IBRD-om, i mogu istaći da će ugovor biti potpisan za dvije sedmice, čime će i zvanično početi projekat vjetroelektrane kapaciteta 54 mW u vrijednosti od 82 miliona eura. Bilo je pravnih peripetija, ali uspjeli smo da izađemo iz te situacije i damo podsticaj razvoju energetike – rekao je Šahmanović.

Ovaj projekat bio je usporen u prethodnim godinama zbog pandemije korona virusa, a kako su nadležni ranije isticali, posledice pandemije su se odrazile na globalni poslovni ambijent i energetski sektor, što se odrazilo i na pribavljanje potrebnih dozvola,saglasnosti i na pregovore o finansiranju ovog projekta.

Iz Elektroprivrede je ranije saopšteno da je realno da ovaj objekat na mreži bude u 2024. godini. Projektom je bilo predviđeno da izgradnja počne 2021. godine, a da vjetroelektrana u rad bude puštena 18 mjeseci od početka radova.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade saopšteno je i da je postignut dogovor sa „Pegazusom“, koji 22. juna počinje sa avio-linijama između Podgorice i Istanbula, a letovi će biti organizovani tokom čitave godine.

– To je jedan ozbiljan igrač iz te oblasti. Pokrivaju više od 126 destinacija i sigurno će u velikoj mjeri uticati na smanjenje cijena karata, što je sigurno velika stvar za građane. Imam analizu cijena karata iz Istanbula prema svim destinacijama, gdje se može vidjeti da je u pojedinim slučajevima karta do Podgorice 1.000 eura, a do Njujorka 800 eura. Imali smo nelogičnu situaciju, a sada ćemo sigurno imati znatno jeftinije karte. Građani će moći da putuju po povoljnijim cijenama – kazao je Šahmanović.

On je istakao da su u pregovorima insistirali da „Pegazus“ mora posmatrati „Tu Montenegro“ kao svog mlađeg brata.

– „Pegazus“ će „Tu Montenegru“ plaćati naknadnu od 10 dolara za svakog putnika. To će biti praksa u narednih godinu dana, a ukoliko „Tu Montenegro“ ne uspije da dobije IATA kod, koji je nužnost u današnjim uslovima poslovanja, nastaviće još godinu isplate tih naknada – saopštio je Šahmanović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović istakao je da su se tri proizvođača priključila akciji „Stop inflaciji“, te da prodaju pelet po povoljnoj cijeni od 230 eura.

Đurović: Prihod od turizma u prvom kvartalu 119 miliona eura

Đurović je kazao da je, prema izvještaju Centralne banke (CBCG), prihod od turizma u prvom kvartalu iznosio 119 miliona eura, što je, kako je ocijenio, nevjerovatan rezultat ako se uporedi sa prošlom godinom, kada je taj prihod iznosio 45 miliona i 2019. godinom, kada je bio oko 47 miliona.

– To nam garantuje sjajnu turističku sezonu. Na današnji dan u Crnoj Gori boravi 42.264 turista, što je 26 odsto više nego 2019. godine. Idemo sigurnim koracima ka rekordnoj sezoni – istakao je Đurović. On je saopštio da se definišu mjere za unapređenje kvaliteta turističke ponude, a ukupan budžet za te mjere je 630.000 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:08