Bulajić - Franca / - UPC
20/06/2023 u 13:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UPC: Crnogorske kompanije snažno posvećene uvođenju svjetskih trgovinskih standarda

Mesopromet - četvrta kompanija u Crnoj Gori sa prestižnim sertifikatom Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO)

Uprava prihoda i carina Crne Gore je dodijelila danas sertifikat Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) kompaniji Mesopromet iz Bijelog Polja.

- Ovaj prestižni sertifikat potvrđuje izvanredna postignuća kompanije Mesopromet u oblasti međunarodne trgovine i čini je pouzdanim i sigurnim partnerom u međunarodnom poslovanju. AEO sertifikat predstavlja status koji se dodeljuje trgovinskim subjektima koji su postigli određene standarde i omogućava brže carinske procedure, prioritetan tretman prilikom carinskih kontrola kao i smanjenje vremena i troškova u procesu uvoza i izvoza. Takođe, AEO sertifikat ima ključnu ulogu u olakšavanju trgovine unutar CEFTA regiona i doprinosi konkurentnosti trgovinskih subjekata na međunarodnom tržištu, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

Direktor Uprave prihoda i carina, Vladimir Bulajić je istakao da je kompanija Mesopromet zasluženo stekla prestižni AEO status.

- Ova kompanija je postavila primjer poslovne izvrsnosti, usklađujući svoje poslovanje sa carinskim propisima i visokim standardima bezbjednosti lanca snabdijevanja. Kroz dobijanje AEO statusa, za carinska pojednostavljenja (AEOC) kao i sigurnost i zaštitu (AEOS), kompanija Mesopromet je priznata kao pouzdan partner na carinskom području Crne Gore, što joj omogućava korišćenje raznih pogodnosti u carinskom postupku, ocijenio je on.

Direktor kompanije Mesopromet, Hilmija Franca, je izrazio zadovoljstvo zbog dobijanja prestižnog AEO sertifikata. On je ocijenio da je ovo pokazatelj snažnog partnerstva između kompanije i Uprave prihoda i carina, zasnovanog na povjerenju, transparentnosti i posvećenosti uspjehu.

- Kompanija Mesopromet će nastaviti da posluje po visokim standardima kako bi jačala trgovinske veze u regionu i postala jedan od ključnih aktera u razvoju ovih ekonomija. Nadamo se da će AEO status dodatno ojačati našu snažnu poziciju i predstaviti nas kao jednog od lidera u međunarodnoj trgovini, dodao je Franca.

Takođe, Franca je naglasio da je veliki značaj u tehničkom procesu dobijanja ovog prestižnog sertifikata imala podrška Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ), kao i učešće kompanije u regionalnoj AEO Asocijaciji, u čijem je osnivanju GIZ pomogao. GIZ, u ime Evropske komisije i Njemačke Vlade sprovodi projekat "Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji" i aktivno sarađuje sa kompanijama u CEFTA privredama kako bi im pomogao u osnaživanju za međunarodna tržišta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:39