Управа локалних јавних прихода / - Архива
04/06/2022 u 11:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УПЦ: Пријаве за репрограм пореског дуга до 30. јуна

Дужник, којем је одобрен репрограм, у обавези је да једнократно уплати 10 одсто од укупног износа пореског потраживања утврђеног рјешењем о репрограму у року од десет дана од дана доношења рјешења

Управа прихода и царина и Министарство финансија омогућили су пореским дужницима да, умјесто првобитног рока који је истекао јуче, пријаве се за репрограм пореског дуга  до 30. јуна, саопштено је из УПЦ.

Упућен је позив правним и физичким лицима, која имају пореска и непореска потраживања доспјела за плаћање закључно са 20. априлом текуће године, да поднесу захтјев за репрограм Управи прихода и царина.

Захтјев може бити поднешен електронским путем, употребом електронског цертификата, преко портала Управе прихода и царина – https://epriјava.tax.gov.me.

Такође, захтјев се може поднијети и на прописаном обрасцу предајом надлежној подручној јединици.

Образац захтјева доступан је на веб сајту Управе прихода и царина, на адреси www.управаприхода.гов.ме

- Репрограм пореског потраживања може се одобрити  у највише 60 једнаких мјесечних рата, а подразумијева сва пореска и непореска потраживања настала по основу пореза на добит предузећа, на доходак грађана, на додату вриједност, на промет непокретности, пореза на кафу, доприноса за обавезно пензијско и инвалидско осигурање, за обавезно здравствено осигурање, осигурање за случај незапослености, као и доприноса Фонду рада и концесионих накнада -  појашњено је из УПЦ.

Репрограм се не односи на пореско потраживање дужника над којим је отворен стечајни поступак, осим ако се стечај спроводи реорганизацијом, или на оне за које није поднијета пореска пријава у складу са законом, као ни на потраживање за које је извршено одлагање.

Минимални износ мјесечне рате може износити 50 еура за појединца који не обавља привредну дјелатност, 70 еура за предузетника који плаћа обавезе у паушалном износу, као и 100 еура за предузетника који плаћа обавезе према стварном дохотку.

Минимални износ мјесечне рате износи и 100 еура за предузеће које има до пет запослених, 500 еура за фирме које имају од шест до 50 запослених, као и 1.000 еура за компанију која има преко 50 запослених.

Дужник, којем је одобрен репрограм, у обавези је да једнократно уплати 10 одсто од укупног износа пореског потраживања утврђеног рјешењем о репрограму у року од десет дана од дана доношења рјешења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:45