P.Mitrovic M.Boskov / - P.MITROVIC M.BOSKOV
27/01/2022 u 14:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УПЦГ и ЦЕРМ позвали пословну заједницу Црне Горе да приступи иницијативи Отворени Балкан

Сусрет Митровића и Бошкова је закључен најавом да ће УПЦГ и ЦЕРМ и у наредном периоду пружати подршку развоју економских односа двије државе и активно доприносити успјешном завршетку процеса приступања Црне Горе и Сјеверне Македоније у чланство ЕУ

Иницијатива Отворени Балкан представља прилику за развој и унапређење трговинских односа и економско-социјалног напретка грађана Црне Горе и Македоније, саопштено је на састанку који су Предраг Митровић, предсједник Уније послодаваца Црне Горе (УПЦГ) и Миле Бошков, предсједник Уније послодаваца Македоније (ЦЕРМ), одржали у просторијама ЦЕРМ-а у Скопљу.

Током сусрета уприличеног у оквиру званичне радне посјете предсједника Уније послодаваца ЦЕРМ-у, Митровић и Бошков упутили су позив пословној заједници Црне Горе да се придруже колегама из Сјеверне Македоније и приступе иницијативи Отворени Балкан.

Како су истакли, ова иницијатива је добро и корисно рјешење које доприноси интезивирању и даљем јачању постојећих економских веза привредника и земаља региона и олакшава њихово позиционирање у режиму будуће економске сарадње унутар Европске уније.

Владе држава које теже чланству у ЕУ морају стварати услове да привредници изграде и оснаже своје капацитете, како би могли да производе робе и услуге које пролазе тест међународног тржишта.

С тог аспекта, на састанку је наведено да се као једна од важних предност Отвореног Балкана препознаје и то што даје прилику послодавцима земаља региона да тестирају, развијају и унапређују своје капацитете, а тиме и да се правовремено припремају за промјене које им доноси будући наступ на јединственом тржишту ЕУ. 

Савремене тржишне системе карактерише отворена привреда.

Зато Отворени Балкан не смије бити “прича” која ће се користити за било какво дневно-политичко застрашивање, већ искључиво за постизање договора о укупним процесима који ће допринијети регионалној сарадњи и подстаћи примјену четири слободе које прелазе границе Европске уније – слободу пружања услуга и слободу кретања роба, људи и капитала.  

Уз преношење искуства ЦЕРМ-а по питању пројекта Отворени Балкан, учесници састанка у Скопљу су размијенили информације о стању социјалног дијалога, актуелној економској клими и утицају ЦОВИД-19 кризе на пословање привредника, те договорили конкретне активности које ће УПЦГ и ЦЕРМ реализовати на пољу међусобне сарадње и јачања пословних веза привредника Црне Горе и Сјеверне Македоније.

Сусрет Митровића и Бошкова је закључен најавом да ће УПЦГ и ЦЕРМ и у наредном периоду пружати подршку развоју економских односа двије државе и активно доприносити успјешном завршетку процеса приступања Црне Горе и Сјеверне Македоније у чланство ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 05:09