Унија послодаваца / - Кодекс.ме
13/01/2022 u 17:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УПЦГ: Нема мјеста пријетњама којима премијер поручује “доста је игре с нашим радницима"

Унија послодаваца подржала програм Европа сад, уз оцјену да реформама које се њиме најављују мора претходити квалитетна анализа која ће показати да ли је привреда финансијски спремна. Нажалост, таква анализа до данас није урађена, саопштено је из Уније

Премијер Здравко Кривокапић изнио је квалификације које почивају на претпоставкама и садрже пријетње црногорској бизнис заједници, чиме се придружио хајци којом доминира атмосфера у којој се послодавци унапријед прозивају за разне злоупотребе, казали су из Уније послодаваца (УПЦГ).

Кривокапић је на Твитер спејсу, гдје је одговарао на питања грађана, рекао да послодавци имају све услове да обезбиједе сваком раднику износ минималне зараде од 450 ЕУР.

– Не постоји тај послодавац који то сада не може да исплати. Ако постоји, нека дође и каже зашто је то немогуће. Мислим да су то игре и злоупотребе на које су навикли бројни послодавци – казао је Кривокапић. 

Из УПЦГ су у реаговању навели да је партнерски однос креатора политика и доносиоца одлука са представницима привреде главна претпоставка укупних процеса усмјерених на економски развој Црне Горе.

Како су казали, на таквим премисама, у октобру прошле године закључене су сједнице Управног одбора УПЦГ и Социјалног савјета на којима је УПЦГ подржала програм Европа сад, уз оцјену да реформама које се њиме најављују мора претходити квалитетна, детаљна анализа која ће показати да ли је привреда финансијски спремна, и у којој мјери, да истрпи то увећање.

Из УПЦГ су рекли да, нажалост, таква анализа до данас није урађена.

Према њиховим ријечима, реални сектор је покретачка снага економско-социјалног и друштвеног напретка и крајње је вријеме да му се као таквом пружи и пуна подршка.

– Но, изгледа да су учестали притисци и неутемељене тврдње појединих представника синдиката резултирале нараслим популизмом, који се препознаје и у недавном јавном наступу премијера који је, преузимајући синдикалну реторику, изнио квалификације које почивају на претпоставкама и садрже пријетње црногорској бизнис заједници – каже се у реаговању.

Из УПЦГ су казали да се Кривокапић тиме придружио јавној хајци којом, како су навели, доминира атмосфера линча, а у којој се послодавци унапријед, неосновано и неаргументовано, прозивају за разне злоупотребе и недозвољена, законом забрањена поступања.

Они су рекли да не споре да постоје поједини неодговорни привредници и лоши послодавци, али да је чињеница да огроман број привредника и послодаваца има одговоран однос и према правима запослених и измиривању обавеза према држави.

Из УПЦГ су казали да је зато важно истаћи да они такве и сличне изјаве, без обзира на то да ли долази од представника Владе, синдиката или самих грађана, доживљавају као увреду и сврставање у исти кош са лицима која карактерише непоштена и недозвољена пословна пракса.

– Да све подсјећа на својеврсну кампању лова на вјештице говори и гласно етикетирање цјелокупног реалног сектора, чиме се унапријед ствара негативна клима и покушава пребацити одговорност, а црногорски послодавци таргетирају као главни –кривци” за евентуални неуспјех програма Европа сад – каже се у реаговању.

Наводи се да значајан број привредника, нарочито оних из категорије микро и мали, као и оних из сјеверног региона Црне Горе, већ сада послује на прагу одрживости.

Како су рекли из УПЦГ, додатан аларм о тешкој ситуацији дају и подаци Централне банке према којима је на крају децембра прошле године у блокади било 18,85 хиљада предузећа и предузетника.

– Може ли та бројка потврдити оцјену премијера да су "створени предуслови да се сваком раднику обезбиједи износ минималне зараде од 450 ЕУР– као и да су –послодавци добили све што су тражили”? Наравно да не може – наводи се у реаговању.

Из УПЦГ су додали да је неликвидност привреде акутни проблем црногорских послодаваца који траје годинама, прије настанка ЦОВИД-19 кризе.

– Зато нема мјеста пријетњама којима премијер поручује –доста је игре с нашим радницима", те оцјењује да у Црној Гори не постоји послодавац који не може да обезбиједи повећање зараде. Од свега што су УПЦГ и црногорски послодавци до сада конкретно добили је растерећење оптерећења на зараде – каже се у реаговању.

Наводи се да је, захваљујући доброј сарадњи УПЦГ са Министарством економског развоја, које је уважило један број њихових иницијатива, већ сада извјесно да ће доћи до формирања Кредитно-гарантног фонда.

То, како су рекли из УПЦГ, уз усвојени Програм економских реформи, одређене стратегије и нову регулативе, даје мјесто оптимизму, иако пуна реализација активности од интереса за привреду тек треба да услиједи.

Из УПЦГ су истакли да реални сектор не може бити ни одржив ни развојно орјентисан уз негативан биланс и расходе који су већи од прихода, што је данас обиљежје пословања већине привредних субјеката.

Како су казали, уколико држава правовремено не реагује и не пружи им очекивану подршку, црногорска јавност ће врло брзо свједочити не само њиховом, већ и гашењу радних мјеста у тим предузећима.

–Као посљедицу, имаћемо и –нову армију” бивших привредника и (не)запослених лица који ће, у циљу сопственог опстанка, бити принуђени да посао потраже у сивој зони и тиме директно у доведу у питање испуњење једног од прокламованих циљева Европа сад – сузбијање неформалне економије – каже се у реаговању.

Из УПЦГ су поручили премијеру да се најбољи резултати постижу кад свако ради свој дио посла.

– Синдикати штите права запослених, послодавци остварују доходак, плаћају порезе и запошљавају, а Влада се брине о владавини права и стварању добрих услова за пословање, достојанствен рад и запошљавање, као и намјенско, транспарентно трошење буџетских средстава – навели су из УПЦГ.

То је, како су рекли, формула успјеха, економског и друштвеног напретка сваке земље.

Из УПЦГ су казали да су они и њихово чланство као и до сада искрено посвећени таквом циљу и да ће и у наредном периоду бити одговоран партнер Влади, синдикатима и осталим актерима друштвено економског живота Црне Горе.

– Подршку програму Европа сад већ смо дали и имамо намјеру да својим пуним ангажманом, одговорним односом и сарадњом активно доприносимо његовој реализацији и праћењу ефеката, а сходно томе и да благовремено реагујемо на све евентуалне негативне појаве и по послодавце и запослене – закључује се у реаговању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:11