Састанак УПЦГ о нерадној недјељи
24/06/2021 u 15:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УПЦГ: Свим трговцима омогућити рад недјељом

Данашњи састанак у УПЦГ организован је на иницијативу компанија - највећих чланица из сектора трговине

Рад недјељом мора бити омогућен свим привредним субјектима из сектора трговине , без обзира на њихову величину, поручили су из Уније послодаваца Црне Горе.

Предсједник Уније послодаваца Црне Горе (УПЦГ) Предраг Митровић, са сарадницима, одржао је састанак са представницима малих, средњих и великих компанија из сектора трговине, поводом предлога Министарства економског развоја да се само предузетницима и микро предузећима дозволи рад недјељом у току љетње туристичке сезоне 2021. године и зимске туристичке сезоне 2021/2022. године.

-Уз оцјену да је понуђени предлог дискриминаторски и као такав уводи подјеле на црногорско тржиште, на састанку је закључено да иста правила треба да важе за све и да на томе треба инсистирати у даљим преговорима социјалних партнера – Владе, УПЦГ и синдиката. У том смислу, једино исправно и одрживо рјешење је оно којим ће рад недјељом бити омогућен за све привредне субјекте из сектора трговине, без обзира на њихову величину- поручују из УПЦГ.

Такво рјешење треба, како поручују из УПЦГ, да прате и сљедеће одредбе:

-свим привредним субјектима из сектора трговине (предузетници, микро, мала, средња и велика предузећа) омогућити рад недјељом у току једне смјене (осмочасовно радно вријеме), у току љетње туристичке сезоне

-запосленима у сектору трговине обезбиједити 100% увећану дневницу за рад недјељом,

-појачано спроводити инспекцијске контроле над радом послодавца недјељом,

-запосленима у сектору трговине обезбиједити ефикасно остварење права на недјељни одмор, како је то прописано Законом о раду.

Данашњи састанак у УПЦГ организован је на иницијативу компанија - највећих чланица из сектора трговине Воли траде, Мерцатор, ХДЛ Лаковић, Домаћа трговина, Франца, Мега промет и Мил Поп, као и шопинг мола Делта М ЦГ.

-Састанак УПЦГ са привредницима дио је консултација које се одвијају упоредо са изјашњавањем Управног одбора УПЦГ на тему закључивања Меморандума о социјалном партнерству и новог Општег колективног уговора- саопштено је из УПЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:57