ЛУКА БАР ИЛУСТРАЦИЈА / -/ЛУКА БАР ИЛУСТРАЦИЈА
17/05/2022 u 15:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Управа прихода и царина: Рок за изношење робе из Слободе зоне истекао 5. маја, осим за 24 контејнера

Информацију о томе колико су лица која су била корисници Слободне зоне уплатила на име складиштења цигарета Управа прихода и царина не посједује

Управа царина обратила се саопштењем за јавност поводом актуелне теме око шкладиштења у Луци Бар.

Саопштење преносимо интегрално:

На дан ступања на снагу Одлуке о забрани складиштења дуванскх производа на територији Слободне зоне , 01.01.2022.године, укупно 13 привредних друштава је на залихама имало цигарете и друге дуванске производе.

Сходо члану 1 став 3 Одлуке, царински орган је био дужан да у року од 15 дана од дана ступања на снагу ове одлуке донесе рјешење у складу са чланом 172 став 3 Царинског закона, којим се забрањује обављање дјелатности складиштења дуванских производа и укине или измијени одобрења која су издата за вођење евиденције за складиштење дуванских производа у Слободној зони “Лука Бар&qуот;.

У циљу примјене одредбе члана 172 став 3 Царинског закона, Управа прихода и царина је допунила рјешење о почетку рада Слободне зоне ;Лука Барт; којим је забранила смјештање ради складиштења дуванских производа на територији Слободне зоне Лука Бар

На основу Одлуке и рјешења Управе прихода и царина, по службеној дужности, укинута су рјешења о одобравању вођења евиденција у зони корисницима који су обављали дјелатност складиштења дуванских производа, док су измијењена рјешења корисницима који поредскладиштења дуванских производа складиште и другу робу или обављају и друге дјелатности. У рјешењима свим држаоцима дуванских производа су одређени рокови за отпремање истих из Слободне зоне Лука Бар.

Рокови су одређени водећи рачуна о количини дуванских производа који су се затекли на залихама. Последњем кориснику истекао је рок за изношење робе из Слободе зоне 05.05.2022.године, осим за 24 контејнера која се налазе на контејнерском терминалу у Луци Бар, за које постоји најава да ће у наредних 10 дана бити изнијети из слободне зоне у складу са процедуром.

На дан 05.05.2022.године, на залихама су имали дуванске производе следећа привредна друштва :

1. “АТЛАНТ МОНТ« Шејселска острва

2. “М.П.С ГРУПА” Подгорица

3. “ОМНИ МАXТРАДЕ ЛТД” Сејшели

4. “НЕWОРЛД ОВЕРСЕАС ЛИМИТЕД” Кипар

5. “НРТ ПАРТНЕРС ЛТД” Сејшели

6. “ЛЕНОРА ИНТЕРНАТИОНАЛ” САД

7. „Монтенегро Дуван Цомерц” Мојковац

8. “WЕСТ ПОИНТ” Подгорица

9. “САЦЕ ЛТД” Делаwаре-САД

10. “РИПШПЕД” Бар

Информацију о томе колико су лица која су била корисници Слободне зоне уплатила на име складиштења цигарета Управа прихода и царина не посједује.

Приликом одузимања ускладиштених дуванских производа ниједно лице није лишено слободе. Сходно члану 292 Царинског закона, робе које су у складу са овим законом одузете, односно робе за које је по одредбама овог закона прописано излагање јавној продаји, продаће се. Даље, чланом 293 Царинског закона прописано је да Царинарница продаје одузету робу излагањем јавној продаји, при чему поступа у складу са прописима. Ако се ради о роби која се не може продати, односно употријебити због здравствених, ветеринарских, фитопатолошких, сигурносних или других разлога прописаних овим законом, та роба се уништава под царинском контролом и надзором, у складу са одговарајућим прописима. Наведна роба сходно царинским прописима подлијеже здравствено санитарној контроли.

Обзиром да су привредним друштвима, бившим корисницима Слободне зоне Лука Бар истекли рокови у којима су били дужни да предузму радње ради одобравања царински дозвољеног поступања или употребе робе и отпреме робу у иностранство, исте више нијесу под царинским надзором. Формирана је радна група која ће утврдити који је најбољи модел да се одузети дувански производи лагерују у складу са законом. Док се не регулише статус ове робе, она ће бити смјештена на локацији која је под царинским надзором, како би се превенирала евентуална могућност крађе. Јавности је познато да су се крађе више пута дешавале у претходном периоду.

Наплата акциза у периоду од 01. 01. до 16. 05. 2022. износи 95,2 милиона еура што је за 27% више у односу на исти период претходне године. Остварен је значајан раст прихода од акциза на дуванске производе од 87 % Или 13 милиона еура више, у односу на исти период прошле године, што говори у прилог томе да активности које спроводе Влада Црне Горе, ресорно

Министарство и Управа прихода и царина у борби против шверца цигара, дају очекиване резултате.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:45